hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

A világjárvány alatt megnőtt a rövidlátás incidenciája a 6-8 éves gyerekek körében

A British Journal of Ophthalmology hasábjain jelent meg az a tanulmány, mely szerint a koronavírus-világjárvány elleni védekezésül elrendelt zárlat következményeként a 6-8 éves hongkongi gyermekek körében megnőtt a rövidlátóvá válók aránya.

A vizsgálatban csaknem 1800 gyermek vett részt, több mint ezren már három éve szerepeltek az obszervációs vizsgálatban, hétszázan pedig a koronavírus járvány kitörésekor léptek be. Az eredmények szerint a COVID előtt időszakban a 6, 7 és 8 évesek körében a miópia incidenciája 17, 16 és 15% volt, ami a zárlat alatt 28, 27 és 26%-ra ugrott. A kutatók szerint ez szorosan összefügg a gyermekek szabadban eltöltött idejének csökkenésével, ami napi átlagosan 75 percről 24 percre csökkent, valamint a képernyő előtt töltött idő ugrásszerű növekedésével. 

Az ijesztő adat szerint a hongkongi 6-8 éves gyerekek a járvány előtt átlagosan napi 2,5 órát, míg a lezárások és a távoktatás időszakában körülbelül 7 órát töltöttek a képernyők előtt.

Forrás: Myopia incidence and lifestyle changes among school children during the COVID-19 pandemic: a population-based prospective study, British Journal of Ophthalmology (2021).

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!