2024. április. 23., kedd - Béla.

A világ nagy orvosi szaklapjaiból

A British Medical Journal (BMJ); a The Lancet; a Journal of American Medical Association (JAMA) és a New England Journal of Medicine (NEJM) aktuális számainak tartalmából ajánljuk.

New England Journal of Medecine – NEJM

Losartannal kombinált aliskiren 2-es típusú diabéteszben és nefropátiában
NEJM 2008;358(23):2433–2446
A vesebetegségek vezető oka a fejlett országokban a 2-es típusú cukorbetegség. Az orális renininhibitor aliskiren most keresi helyét a diabétesz okozta magas vérnyomás kombinált kezelésében. A vizsgálat alapján úgy tűnik, hogy a gyógyszernek a vérnyomáscsökkentő hatásán túl közvetlen vesevédő hatása is van, így ajánlott a 2-es típusú cukorbetegség okozta nefropátia megelőzésre.

Gyermekkori agyi traumás utáni hipotermiás kezelés
NEJM 2008;358(23):2447–2456
A hipotermiás kezelés állatmodelleken egyértelműen javítja mind a túlélést, mind a neurológiai állapotot súlyos agyi trauma után. A gyermekkori súlyos sérülések után alkalmazott hipotermia eddig sajnos nem hozta meg a várt eredményt. A neurológiai végállapotot nem javította, sőt a szerzők szerint elképzelhető, hogy a mortalitás is emelkedett.

A heparin okozta anafilaxiás reakció háttere
NEJM 2008;358 (23):2457–2467
Felelőssé tehető-e az intravénás heparin okozta anafilaxiás reakcióért a gyógyszerben szennyezésként világszerte előforduló túlszulfatált kondroitin-szulfát (OSCS)? In vivo állatkísérletekkel és in vitro is tesztelték a gyógyszer okozta allergiás kaszkádot. Az OSCS aktiválja a bradikinin megjelenéséért felelős kinin-kallikrein átalakulást a plazmában. A bradikinin igen erős vazoaktív mediátor, ezen kívül az OSCS potens anafilaxiás toxinok (C3, C5 ) fehérjék megjelenését is indukálja. Tehát van tudományos alapja a feltételezésnek, hogy OSCS felelőssé tehető a mellékhatásért.


The Lancet

A trombus eltávolításával egybekötött PCI egyéves eredményei (a TAPAS vizsgálat)
Lancet 2008;371(22):1915–1920
A thrombus eltávolítás a stent beültetése előtt mind az egyéven belüli szív eredetű halálozást, mind az ismételt miokardilális infarktusok számát csökkentette – derült ki a TAPAS (Thrombus Aspiration during Percutaneous coronary intervention in Acute myocardial infarction Study) eredményeiből. A konklúziót 1071 beteg adatai alapján vonták le. Abban a csoportban ahol a trombus eltávolítását is elvégezték, 19 beteg halt 535-ből, míg a hagyományos PCI csoportban 36-an hunytak el a kezelésben részesült 536 páciens közül.

Conn-szindróma a terápiarezisztens magas vérnyomás hátterében
Lancet 2008;371(22):1921–1926
Egyre több közlemény jelenik meg 1999 óta, hogy a primer hiperaldoszteronizmus (Conn-betegség) a magas vérnyomással küzdők körülbelül 10 százalékánál szerepel okként, különösen terápiarezisztencia esetén. A retrospektív vizsgálat a tényleges prevalencia tisztázását tűzte ki célul. Húsz év áttekintésével 1616 terápiarezisztens hipertóniás beteget találtak, 21 százalékuknál észleltek magas aldoszteronszintet, de a só- és a spironlakton próba után csak a páciensek 11 százalékánál igazolódott primer hiperaldoszteronizmus, hipokalémia pedig még sokkal kevesebb betegnél fordult elő. Ezen adatatok alapján túlzónak tűnik, az irodalmi adatokban közölt 10 százalékos előfordulás.


Journal of American Medical Association (JAMA)

A colon karcinóma familiaris előfordulása és a túlélés esélye
JAMA 2008;299(21):2515–2523
Az elsőfokú rokonok körében nagyobb a végbéldaganat kialakulásának kockázata, ugyanakkor a vizsgálat szerint adjuváns kemoterápiával kezelt betegeknél hosszabb túlélést és hosszabb recidívamentes periódust sikerül elérni azoknál, akiknek a családjában és az elsőfokú rokonok között fordult elő a kolonkarcinóma.

Genetikai okokra visszavezethető HDL-szint-csökkenés és az iszkémiás szívbetegség
JAMA 2008;299(21):2524–2532
Ismert, hogy az alacsony HDL-koleszterin-szint növeli a kardiovaszkuláris rizikót. Vizsgálták, hogy az ABCA1-mutációt hordozó heterozigóták (a mutáció összefüggésbe hozható az alacsony HDL-szinttel), illetve nem hordozók között eltér-e az iszkémiás szívbetegség (ISZB) előfordulása. Végeredményként nem találtak összefüggést az ISZB és a genetikai elváltozás okozta alacsony HDL-koleszterin-szint között.


Krónikus szívbetegek életkilátásai; saját megítélés illetőleg az objektíven várható életkilátás
JAMA 2008;299(21):2533–2542
A vizsgálatban összehasonlították a krónikus szívbetegségben szenvedők maguk által vélt, illetve az objektíven várható életkilátásait. A betegek általában egy-két évvel jobbnak ítélték saját életkilátásaikat, mint azt objektíven prognosztizálni lehetett. Az önmegítélés eredménye erősen befolyásolta elvárásaikat.


British Medical Journal – BMJ

A hipokalcémia diagnosztikája és kezelése
BMJ 2008;336(22):1298–1302
A hipokalcémia életetveszélyes biokémiai eltérés lehet. A teljes populációban átlagosan 18 százalékban fordul elő, míg az intenzív osztályokon 85 százalékos az előfordulás. Az elődleges hipokalcémia oka általában a D-vitamin-hiány. Gyorsan kialakuló formája súlyos tüneteket okoz, ami sürgős beavatkozást igényel, míg a lassan kifejlődő formája meglepően kevés tünettel jár. A sürgősségi osztályokon betegek nagy része kalciumhiányos, de állapotuk kalcium adására gyorsan rendeződik. A cikk részletesen ismerteti a tüneteket, okokat és a diagnózis megállapításához szükséges vizsgálatokat és a terápiát.

Medical Online

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés