hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

A vérkoleszterin szinten tartása javítja az életkilátásokat

A koleszterin felszívódását gátló bélműtét után az operált szívbetegek legalább egy évvel tovább éltek, mint azok, akik csupán szigorú diétát tartottak. A POSCH tanulmány eredményeit az Annals of Surgery című sebészeti folyóirat közölte.

A POSCH rövidítéssel megnevezett vizsgálat fontos adatokkal járult hosszá a szívgyógyászat egyik vitatott kérdésének megválaszolásához. A kérdés: mennyire igaz, hogy a „rossz” LDL-koleszterin szintjének erélyes csökkentése jelentősen javítja a koszorúér-betegség kockázatát.

A vita még bizonyosan nem ért véget, de a most megjelent tények igen lényegesek. A múlt század hetvenes éveiben indult vizsgálat már az elején igazolta, hogy ha a vérben sok kering a „rossz” LDL-koleszterinből, az jelentősen fokozza az infarktus esélyét, de azt még nem bizonyította, hogy a koleszterin csökkentése a káros folyamatot kivédi.

Kidolgoztak egy olyan műtétet, mellyel áthidalták a bélrendszer azon szakaszait, ahol a koleszterin fölszívódik, így a koleszterin szintje megbízhatóan csökkent. Ezt akkor végezték el, ha egy infarktus bizonyította az előrehaladott koszorúér-betegséget, és a célja a szívroham ismétlődésének megelőzése volt.

Henry Buchwald és munkacsoportja 838 szívbeteg sorsát elemezte, akik évtizedekkel korábban, 38–60 évesen szenvedtek szívinfarktust. Közülük 417 beteg számára szigorú diétát írtak elő, mely csupán szerény mértékben javította a vérkoleszterin-szintet, 421 sorstársukon a diéta mellett a bélműtétet is elvégezték.

A kutatók 25 évvel később azt találták, hogy a műtettel is kezelt szívbetegek átlagosan egy évvel hosszabb ideig éltek: lényegesen ritkábban fordult elő ebben a csoportban a szívroham ismétlődése vagy alsó végtagi érszűkület kialakulása, mint azok között, akik csupán igyekeztek zsírszegényen étkezni.

Mióta igen hatásos gyógyszerek kerültek be az orvosi gyakorlatba, melyekkel a koleszterincsökkentés eredményesen végezhető, a sebészi beavatkozásra már ritkán kerül sor. Bélműtétet csak olyan esetekben végeznek, ha valamilyen mellékhatás miatt a beteg nem szedheti a gyógyszereket. A POSCH tanulmány jelentőségét az adja, hogy 25 év alatt összegyűlt adatokkal bizonyítja, hogy a vérkoleszterin szintjének normális szintre vitele hatékonyan csökkenti a szívroham kockázatát.

Dr. Matos Lajos
a szerző cikkei

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés