hirdetés
2023. február. 06., hétfő - Dorottya, Dóra.
hirdetés

Gyógyítás

A nyolcvanon túliak koleszterinjét is érdemes csökkenteni

Szívinfarktus után a 80 évesnél idősebbek koleszterinszintjének csökkentése is javítja a túlélés esélyét, anélkül, hogy a daganatos halálozás fokozódna. Svéd kutatók óriási vizsgálatának eredményeit a Journal of the American College of Cardiology közölte.
Svédországban az infarktusregiszter adatai szerint 1999 és 2003 között 21 410, nyolcvan évesnél idősebb beteg került szívroham miatt kórházba. Klas Gränsbo és munkatársai úgy látták, hogy az öregek, noha nagyobb kockázatú betegek, mint a fiatalabbak, nem kapják meg ugyanazt a bizonyítottan hatásos kezelést, mint az ifjabb korosztály.
 
Ebben az esetben azt vizsgálták, hogy a vérkoleszterin szintjének csökkentése hogyan befolyásolja az infarktus utáni életkilátásokat az idős emberek csoportjában. A fiatalabb betegek esetében több nagy vizsgálat bizonyította, hogy a „rossz” LDL-koleszterin csökkentése az igen hatásos sztatinkészítményekkel jelentősen növeli a túlélést.
 
Az adatok elemzését 14 907, 80 évesnél idősebb beteg kórházi zárójelentéséből végezték. A kérdés az volt, hogy a koleszterinszint csökkentése infarktus után, még ilyen idős emberek esetén is javítja-e az életkilátásokat. Korábbi vizsgálati eredmények alapján az is fölvetődött, hogy a sztatinkészítmények esetleg növelik idős emberekben a rosszindulatú daganatos betegségek kockázatát.
 
A koleszterin vérszintjének csökkentése jelentősen növelte szívinfarktus után a 80 évesnél idősebb betegek életkilátásait: a bármilyen okból bekövetkező halálozás csak 66 százaléka volt a sztatint nem kapó személyekének, és hasonlóan alakult a a szívbetegség okozta halálozás is.
 
A kutatók hangsúlyozták: semmiféle jele nem volt annak, hogy a sztatingyógyszerek növelték volna a rosszindulatú daganatos betegségek gyakoriságát.
 
MTI / Medscape

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

A légzés automatikus működés, egyesek szerint mégis érdemes nagyobb tudatossággal végezni ezt is.