hirdetés
2020. augusztus. 06., csütörtök - Berta, Bettina.
hirdetés

 

A születés előtti D-vitamin hiány növeli a skizofrénia kockázatát

A múlt század negyvenes-hatvanas éveiben jellemző nehéz körülmények okolhatók, hogy évtizedekkel később a szokásosnál sokkal többen kerültek kórházba skizofrénia miatt. Ausztrál kutatók megfigyelését az Archíves of General Psychiatry közölte.

hirdetés

A hasadásos elmebaj, a skizofrénia az egyik legkülönösebb pszichiátriai kórkép, mely fiatal korban kezdődik, furcsa, nehezen megmagyarázható tünetekkel. Okaként többféle, külső tényezőt véltek fölfedezni, de érthető magyarázata a betegség indulásának eddig nem volt ismert.

Hollandia és Kína

1944-ben szokatlanul kemény tél volt Hollandiában, amit az ott kialakuló ellenállási mozgalom miatt a nácik blokád alá vettek, a halálozás megduplázódott. 1970-1992 között az átlagosnál kétszerte több olyan fiatal került elmegyógyászati kezelésre skizofrénia miatt, aki a II. világháború vége felé született.

Kínában az ötvenes években volt a Nagy Ugrás, melynek gazdasági lépései miatt elképesztő éhínség ütötte fel a fejét. Becslések szerint 40-50 millió kínai halt éhen. A helyzet mindenekelőtt Anhuj (Anhui) tartományban volt a legrosszabb. Azon a területen egyetlen elmegyógyintézet található, ahol 1971-2001 között, a holland adatokkal egyezően azt észlelték, hogy a hasadásos elmebaj megjelenése az országos átlagnál kétszer gyakoribb lett.

A kutatás

Az ausztrál kutatók John McGrath vezetésével Dániában találták meg a magyarázatot. A munkacsoport szűrővizsgálat céljából vett vért az újszülöttektől éveken keresztül. Azoknak a fiataloknak a vérében, akik skizofrénia tüneteit mutatták, születésük idején a D-vitamin szint lényegesen alacsonyabb volt.

A kockázat mértéke is megegyezett a korábbi, holland és kínai megfigyelésekkel. A méhen belüli élet, a megszületés időszakában csökkent D-vitamin bevitel esetén a skizofrénia esélye kétszeresére növekedett.

Augusztusban publikált adatok szerint a D-vitamin 200-nál is több gén működését befolyásolja, és hiánya növeli az autoimmun betegségek, az 1-es típusú diabétesz, bizonyos daganatos megbetegedések vagy a Parkinson kór kialakulásának esélyét.

A D-vitamint normál esetben a szervezet termeli, ha megfelelő mennyiségű napsugárzás éri, ennek hiányában azonban pótlásra szorul. Természetes forrása lehet a halolaj, a tojás, a lazac, a makréla vagy a hering is. Bár a megfelelő étrend és a napfény a legfontosabbak a vitaminhiány megelőzésében, vannak olyan adatok is, melyek arra engednek következtetni, hogy genetikai háttere is lehet a D-vitamin hiányának.

(forrás: MTI, MedicalOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink