2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Újabb érvek a D-vitamin fontosságára

A D-vitamin kétszáznál több gén működését befolyásolja, köztük olyanokét, amelyek a rák vagy az autoimmun betegségek – így például a szklerózis multiplex - kialakulásával függenek össze - állapította meg egy brit és kanadai szakemberekből álló kutatócsoport.

hirdetés

"Tanulmányunk meglehetősen drámai módon mutatja meg a D-vitamin egészségünkre gyakorolt széles körű hatását" - hangsúlyozta Andreas Heger kutatásvezető, a brit Oxfordi Egyetem funkcionális genomikai részlegének munkatársa.

A D-vitamin az emberi DNS-t egy receptoron (VDR) keresztül befolyásolja, amely a genom meghatározott helyeihez kötődik. Heger csoportja e pontok feltérképezése során 200-nál több olyan gént azonosított, amelyekre közvetlenül hatással van a "napfényvitamin".

A D-vitamin hiánya jól ismert kockázati tényezője az angolkórnak, de korábbi kutatások bizonyítékai arra utalnak, hogy növelheti az érzékenységet az autoimmun betegségekre, növeli az 1-es típusú diabétesz kialakulásának esélyét, illetve hatással van bizonyos daganatos megbetegedésekre vagy akár a demencia kialakulására. Egy júliusban publikált tanulmány szerint hiányában megnő a Parkinson-kór kialakulásának esélye is.

Terhes nőknél és a kisgyermekeknél kiemelteA kutatócsoport a géntérkép azon régióit vizsgálta, amelyek kapcsolatba hozhatók különböző betegségekkel. Megállapították, hogy jelentősen több VDR-kötés van a DNS-molekula azon szakaszaiban, amik autoimmun betegséggel hozhatók kapcsolatba, például a szklerózis multiplexszel, az 1-es típusú diabétesszel vagy a Crohn-betegséggel. Ugyancsak sűrűbb kötődési pontokra bukkantak a genom rákkal, például a leukémiával és a vastagbélrákkal összefüggésbe hozott területein.

Egymilliárd ember D-vitamin-hiányos

Egyes szakértők szerint a világ népességének fele szorulna D-vitamin pótlásra, körülbelül egymilliárd ember kifejezetten D-vitamin-hiányos. A probléma egyre súlyosabb lesz, mivel az emberek egyre kevesebb időt töltenek szabadban, és mind többet a szobában. A D-vitamint normál esetben a szervezet termeli, ha megfelelő mennyiségű napsugárzás éri, ennek hiányában azonban pótlásra szorul. Természetes forrása lehet a halolaj, a tojás, a lazac, a makréla vagy a hering is. Bár a megfelelő étrend és a napfény a legfontosabbak a vitaminhiány megelőzésében, vannak olyan adatok is, melyek arra engednek következtetni, hogy genetikai háttere is lehet a D-vitamin hiányának.

Az eredmények ismeretében a kutatók hangsúlyozzák: a vitamin hiánya növeli a fogékonyságot számos betegségre, és ezt az egészségügyi hatóságoknak figyelembe kellene venniük például a terhes nők és a kisgyermekeket érintő intézkedések során. Mint mondják, D-vitamin-kiegészítők használata a terhesség alatt illetve kisgyermekkorban jótékony hatással lehet a későbbi egészségi állapotra is.

dr. Carmen D. Tapiador és dr. James L. Rosenzweig június 19-én, az amerikai Endokrinológiai Társaság 2010-es találkozóján úgy nyilatkozott: kevés a gyermekeknek a jelenleg ajánlott 400 NE D-vitamin mennyiség. Álláspontjuk szerint legalább napi napi 1000 NE-re van szüksége: az 5 évesnél kisebbeknek, a 10 évesnél idősebb lányoknak és a pigmentáltabb bőrű gyermekeknek.

A gyermekek egészségügyi ellátásához kapcsolódóan a Medical Tribune és az Orvostovábbképző Szemle kiadója a konferenciát rendez 2010. szeptember 21-én, Közös kincsünk? - Fókuszban a gyermekgyógyászati gyógyszerek címmel. Részletekért kattintson ide!
(forrás: Reuters, MedicalOnline, MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!