2020. február. 29., szombat - Elemér.

A szennyezett levegő, az alkohol, a kávé veszélyesebb a kokainnál?

A légszennyezés több szívrohamot okoz, mint a kokainhasználat, és ugyanannyit, mint az alkohol, a kávé és a fizikai megerőltetés - állítják belga kutatók a The Lancet brit orvosi folyóiratban.

hirdetés

Szex, harag, marihuánahasználat és légzőszervi fertőzések is okozhatnak infarktust, ám a kutatók szerint a légszennyezés a főbűnös.

A megállapítások azt jelzik, hogy a népesség jelentős részét érintő levegőszennyezést az összefüggéseket tekintve komolyabban kellene venni, amikor a szívkockázatot elemzik, például olyan nagyobb egyéni kockázatot jelentő, ám ritkábban előforduló tényezőkhöz viszonyítva, mint a droghasználat. Tim Nawrot kutatásvezető, a belgiumi Hasselt Egyetem munkatársa reményei szerint eredményeik rábírják az egészségügyi szakembereket, hogy gyakrabban gondolkozzanak a népesség szintjén jelentkező kockázatokról.

Nawrot csoportja 36 különböző tanulmányból származó adatokat tekintett át. Ezek alapján számították ki a szívroham relatív kockázatát különféle kiváltó tényezők hatására, valamint azt a mérőszámot, amely megmutatja, hogy a népesség szintjén mekkora hányaddal járul hozzá a szívrohamokhoz az adott rizikófaktor. Ez utóbbi - PAF-ként jelölt - hányad mutatja meg, hogy az összes szívroham mekkora hányadáért felel egy-egy kiváltó tényező.

 

A legnagyobb PAF-hányadú kockázati tényezők: a közlekedés, a fizikai megerőltetés, az alkohol, a kávé, a légszennyezés, ezeket követik a szex, a harag, a kokainhasználat, a marihuánaszívás és a légzőszervi fertőzések.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!