2021. május. 14., péntek - Bonifác.
hirdetés
hirdetés

A reggeli kihagyása és a késői vacsora fokozza a szívproblémák kockázatát

Az Európai Kardiológusok Társaságának vizsgálata szerint sokkal rosszabb kimenetelre számíthatnak szívinfarkust követően azok a betegek, akik nem reggeliznek, és későn vacsoráznak.

Az Európai Kardiológusok Társasága (ESC – European Society of Cardiology) a Journal of Preventive Cardiology folyóiratban számolt be egy közelmúltban végzett kutatásának eredményeiről, melyben kimutatták, hogy a reggelit rendszerint kihagyó és későn vacsorázó betegeknél szívinfarktust követően sokkal rosszabb betegségkimenetekre lehet számítani. A teljes cikk az alábbi linken érhető el: Guilherme Neif Vieira Musse et al, Skipping breakfast concomitant with late-night dinner eating is associated with worse outcomes following ST-segment elevation myocardial infarction, European Journal of Preventive Cardiology (2019).

Forrás: 123 rf
Forrás: 123 rf

A tanulmányt készítő kutatók egy prospektív obszervációs vizsgálat keretében összesen 113 szívinfarktust szenvedett beteget figyeltek meg, és kérdeztek rá étkezési szokásaikra. Kiderült, hogy a reggelit legalább hetente három alkalommal kihagyó (azaz a beteg kávén és folyadékon kívül szilárd táplálékot ebédig nem vesz magához), és későn, azaz a lefekvés időpontjához képest két órán belül vacsorázó betegeknél négyszer-ötször magasabb volt annak a kockázata, hogy a szívinfarktust követő 30 napon belül életüket vesztik, újabb infarktust szenvednek, vagy angina eredetű mellkasi fájdalmat tapasztalnak.

A vizsgálatban 60 év körüli betegek szerepeltek, 73%-uk férfi volt.

Az eredmények értékelése során az is kiderült, hogy a reggeli elhagyása és a vacsora késői időpontja általában valószínűsíti más káros szokások, szenvedélyek meglétét is, például a dohányzásét és a testmozgás hiányát, ám a kutatók szerint a gyulladásos válaszreakciók, az oxidatív stressz és az endothelialis funkciók is fontos szerepet játszhatnak az egészségtelen étkezési szokások és a szív-érrendszeri problémák megjelenése közötti kapcsolatban.

Az is kiderült, hogy a sztatinokat szedő betegek aránya magasabb volt az egészségtelen étkezési szokásokkal rendelkező betegek körében a kórházi felvételt megelőzően. Ezt a kutatók arra a pszichológiai jelenségre vezetik vissza, hogy ezek a betegek a sztatinokat úgy szedték, mint olyan gyógyszereket, melyek teljesen megoldják majd szívproblémáikat, és többek között ezért sem változtattak egészégre káros étkezési szokásaikon és szenvedélyeiken.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Változó, hogy egy adott életciklusban biológiailag mennyi testmozgásra van szükségünk ahhoz, hogy testileg és lelkileg is egészségesek maradhassunk. Az ausztrál egészségügyi minisztérium külön útmutatóban teszi közzé javaslatait az idősebb, 65 év feletti korosztály számára.

A május elsején hatályba lépő kormányrendeletben meghatározott szabályok nem az alapján osztják ketté a társadalmat, hogy van-e védettségük, hanem az alapján, hogy van-e védettségi igazolványuk.