hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

Fizikailag is az agyban kezdődik a „megtört szív” szindróma

Svájci kutatók első ízben mutattak ki közvetlen kapcsolatot az agy bizonyos régiói és a „megtört szív” szindróma (Takotsubo-szindróma, TTS) között, azaz az agyműködés valóban képes közvetlenül befolyásolni a szívizomzatot.

A Zürichi Egyetemi Klinika InterTAK nevű regisztrációs adatbázisának felhasználásával egy neurológusokból és kardiológusokból álló kutatócsoport közvetlen összefüggést mutatott ki az agyműködés és a szívizomzat gyengülésével járó Takotsubo-szindróma között. Eredményeiket a European Heart Journal folyóiratban tették közzé, a teljes cikk az alábbi linken érhető el: Fast track brief communication: altered limbic and autonomic processing supports brain-heart axis in Takotsubo syndrome", European Heart Journal (2019).

A „megtört szív” szindróma valamilyen erős érzelmi vagy fizikai hatás következtében megjelenő átmeneti szívbetegség, tulajdonképpen egyfajta szívizombántalom. Kiváltó hatás lehet egy szeretett személy elvesztése, átélt trauma (pl. baleset), düh, félelem, de extrém erős örömérzet következtében is kialakulhat.

Forrás: 123 rf.com
Forrás: 123 rf.com

Tíz esetből 9-szer nőknél fordul elő, leginkább az 50-es korosztályra jellemző, nevét pedig onnan kapta, hogy a kitágult bal kamra a tintahalak befogásához használt edényre (takotsubo) hasonlít). Tipikus tünetei a mellkasi fájdalom és a légszomj, amelyek megegyeznek a szívrohamra utaló jelekkel, a betegek gyakran azt is hiszik, hogy infarktusuk van.

A több mint nyolc éves vizsgálatsorozatban a Zürichi Egyetemi Klinika kutatói előbb TTS-ben szenvedő betegek agyáról készült MRI-felvételeket hasonlítottak össze egészséges egyének hasonló felvételeivel, és megpróbálták azonosítani a fő különbségeket. Négy olyan agyterületet találtak (insula, amygdala, cingulate cortex, hippocampus), amelyek egymástól elkülönülnek ugyan, de funkcionális összeköttetésben állnak egymással. Kiderült, hogy az érzelmek feldolgozásáért felelős agyterületek és a test akaratlan működéséért felelős autonóm idegrendszer közötti kommunikáció a TTS során jelentősen lecsökken, azaz közvetlen összefüggés fedezhető fel bizonyos agyterületek funkcionális aktivitása és a TTS között.

A kutatók kiemelték, hogy pont azon régiók kommunikációja csökken a TTS során (hypothalamus, amygdala), melyek a stresszhelyzetre adott válasz irányításáért felelősek, ezért a vizsgálat további iránya főleg ezekre a területekre koncentrálódik majd annak érdekében, hogy a jövőben diagnosztikai, preventív és terápiás eszközöket dolgozzanak ki a TTS vonatkozásában.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink