hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

A nemzetközi porondon is meghatározó a magyar kardiológia

A Magyar Kardiológusok Társasága az elmúlt tíz évben jelentős fejlődésen ment keresztül, amely a betegellátásban is érzékelhető.

A Magyar Kardiológusok Társasága z idei, 61.Tudományos Ülése nemcsak ismét rekordrészvétellel zajlott, de minden eddiginél több nemzetközi vezető kardiológus tisztelte meg a rendezvényt, igazolva: a magyar kardiológia mind inkább meghatározó a világ élvonalában, közölte a szervezet.

„A balatonfüredi rendezvényen ismét rekordszámú szakember vett részt, összesen közel két és félezer kolléga gyűlt össze az ország legnagyobb, idén 61. alkalommal megrendezett tudományos orvostalálkozóján. Az elmúlt évtizedben a Magyar Kardiológusok Társasága jelentős fejlődésen ment keresztül, meghatározóvá vált a nemzetközi színtéren. Ennek egyik paramétere, hogy az elmúlt években folyamatosan emelkedett a külföldi vendégek, tiszteletbeli tagok száma, közös szekcióülést tartottunk az Európai Kardiológiai Társasággal, ahol a jelenlegi elnök, Jeroen Bax professzor, Merkely Béla professzor a szervezet alelnöke (aki egyébként a konferencián bemutatta ESC elnöki pályázatát) és én elnököltünk. Nagy megtiszteltetés, hogy idén is elfogadta a meghívásunkat az Európai Kardiológiai Társaság elnöke, s már jövőre is jelezte érkezését. A szimpóziumon előadó nemzetközi szaktekintélyek nagyobbik részét egyben a Magyar Kardiológusok Társasága tiszteletbeli tagjává is avattuk. A témák közül kiemelten foglalkoztunk a különböző eszközös kezelésekkel és új gyógyszeres terápiákkal, ismét központi témaként szerepelt a szívelégtelenség, valamint az akut koronária szindróma ellátása, e vonatkozásban leginkább a szekunder prevenció problémái. A tudományos program valójában a kardiológia összes területét lefedte. Számos társszakma képviselteti magát, a teljesség igénye nélkül ilyen a pulmonológia, diabetológia, stroke-ellátás kapcsán a neurológia. De említhetnénk a családorvostant is, aminek különös jelentősége, hogy a tervek szerint megalakul a Magyar Kardiológusok Társaságán belül a családorvosi munkacsoport, hogy ezzel is tovább erősítsük a kardiológusok és a családorvosok együttműködését”, mondta Tóth Kálmán professzor, az MKT elnöke. Nagy sikernek tartja, hogy a társaság tagjai egyre nagyobb számban tudnak aktívan részt venni nemzetközi kardiológus kongresszusokon, elfogadott absztraktjaik vannak, tudományos előadásokat tartanak, üléselnöki pozíciókat töltenek be.

„A társaságnak nemcsak a tudományos, de a klinikai eredményei is egyre figyelemre méltóbbak, amelyek közvetlenül a betegellátásban is érzékelhetők. Ilyen az akut ellátás, vagy az egyre növekvő eszközös kezelések, speciális pacemakerek, egyéb keringéstámogató terápiák, illetve az a tény, hogy a magyar kardiológia, ezen belül pedig a Semmelweis Egyetem Városmajori Klinikája meghatározó szerepet tölt be az európai szívtranszplantációban”, mondta Tóth Kálmán professzor.

Dr. Becker Dávid, az MKT főtitkára a konferencia egyik kiemelt témájáról beszélt, mégpedig az infarktusellátásról és az azt követő időszakról.

„Ma Magyarországon európai szintű infarktusellátást tudunk minden betegnek biztosítani. Ennek ellenére többen halnak meg asikeres beavatkozást követő évben, években, mint az a nemzetközi statisztikák szerint elvárható volna. Ennek tudjuk a pontos okait is. A magyar lakosság egyrészt betegebb, fokozottabb figyelmet igényel, ha infarktust kap,két-háromszor annyit vár, míg segítséget kér, mint pl. szomszédos országok lakói. Ezalatt a tétlen hezitáció alatt folyamatosan hal el a szívizom, és ekkor a legnagyobb az esélye az azonnali keringés összeomlást okozó kamrafibrillációnak. Másrészt az infarktust követő időszak sem zökkenőmentes, a betegek egy része nem fogadja el, hogy egysúlyos betegségakut szakaszán van túl, de ezután egy nagyon komoly odafigyelésre van szükség egy életen át, gyógyszert kell szedni és egészséges életmódot folytatni. Ehhez próbáljuk a betegeket megnyerni a tavaly indult túlélő programunkkal. Ennek során már a katéteres asztalon megkezdjük a betegek felvilágosítását, oktatását arról, mi is történt velük, majd egy személyes beszélgetés keretében még a távozásuk előtt kapnak egy csomagot, amelyben van az infarktussal, az infarktushoz vezető úttal, érelmeszesedéssel, illetve az infarktus utáni időszakkal foglalkozó, hat rövid filmet tartalmazó DVD, és egy motivációs füzet. Ez a programsegít, hogy a beavatkozáson átesettekbenegy - a túlélésüket segítő –„egészséges betegségtudat” alakulhasson ki”, tette hozzá a főtitkár.

A magyarok szívét védi a Pfizer

Lezárult a Pfizer és a Magyar Kardiológusok Társasága Szívalapítványa közös pályázata. A nyertes kardiológiai szakrendelések és ambulanciák összesen 60 WIWE diagnosztikai készüléket és 15 táblagépet kapnak a gyógyszercég felajánlásának köszönhetően, a szívritmuszavarok időben történő felismerésének, és a szív- és érrendszeri betegségek visszaszorításának támogatására.

(forrás: Magyar Kardiológusok Társasága, SENSATION EVENT & CONGRESS KFT., Pfizer)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés