hirdetés
2019. október. 22., kedd - Előd.

A nem megfelelő minőségű vérminták és preanalitikus folyamat során bekövetkező hibák költségei

A korszerű egészségügyi ellátás komplexitása megnöveli az orvosi hibák előfordulásának esélyét. A The Institute of Medicine (IOM) felmérése szerint az orvosi hibák több mint 1 millió károsodáshoz járulnak hozzá évente, míg az ezzel kapcsolatos kórházi halálozások éves száma 44000 és 98000 közé tehető. Ezek a számadatok a kórházi ellátással összefüggésben elkövetett hibákat a nyolcadik helyre emelik az Egyesült Államokban a halálokok sorában, megelőzve ezzel az emlőrákot, a szerzett immundeficiencia szindrómát (AIDS) és a közlekedési baleseteket. Ezen túlmenően ezek a hibák 2,4 millió kórházi ellátási többletnapot eredményeznek, melyek hozzávetőleg 17 milliárd dollárral emelik meg a kórházi ellátási költségeket. A New England Journal of Medicine című lapban publikált egyik közlemény szerint a betegek 11%-a potenciálisan ártalmas ellátásban részesül, míg 46%-uk nem kapja meg a javasolt ellátást. A 2006-ban közzétett „Preventing Medication Errors” című jelentés 1,5 millió felettire becsüli az évente előforduló, megelőzhető nem kívánt gyógyszerreakciók előfordulását az Egyesült Államokban.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. S.I.
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

A háziorvostan rovat szerkesztői

Háziorvos rovat szerkesztői

Aktuális rovatszerkesztő


 

 

 

Dr. Patócs Attila

egyetemi docens

Semmelweis Egyetem Laboratóriumi Medicina Intézet

Szakmai önléletrajz

Az alant vázolt gondolatmenettel nem szeretném támadni az orvosi ügyeletben dolgozó kollégákat.

Rendkívül rosszul szervezett a mentőellátás Budapesten, hiszen maga a mentésirányító is elismeri a videó végén, hogy nem tud egy órán belül mentőt küldeni Budapest belterületére.