hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

A leghosszabb élet is az első 1000 nappal kezdődik

Orvosok, kutatók, táplálkozási szakemberek fogtak össze az Első 1000 nap elnevezésű programban egyebek mellett az elhízás, a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a cukorbetegség megelőzéséért.

Mindhárom betegség megelőzésében meghatározó jelentősége van annak, hogy hogyan táplálkozunk életünk első 1000 napjában, ugyanakkor a génállomány felelőssége a felnőttkori egészségi állapot szempontjából kisebb jelentőségű, mint azt korábban gondoltuk – írják bemutatkozójukban a program honlapján.

Idézik dr. Takács Istvánt, a programot kezdeményező Magyar Primer Prevenció Orvos Egyesület elnökét a fogantatástól számított első 1000 napról, aki egyebek mellett arra emlékeztetett, hogy ilyenkor alakul ki a zsírsejtek száma, ami majd az elhízási hajlamra hat, ekkor kezd kialakulni a csúcs-csonttömeg, amit majd a csontritkulás apaszt, s ebben az időszakban alakul ki a gyermek immunrendszere is.

Dr. Nádor Csaba – gyermekorvos, neonatológus – a Neonatológiai Tanács titkára a várandósság alatti táplálkozás, majd a szoptatás fontosságára hívta fel a figyelmet. „Az első védőoltás nem a BCG, hanem az anyatej! Magyarországon a WHO ajánlást követjük, azaz azt tanácsoljuk, a gyermek 6 hónapos koráig kizárólag anyatejet kapjon” – mondta.

Dr. Király Balázs gyermekorvos arra hívta fel a figyelmet, hogy a gyermek egy éves koráig rengeteg információ áll a szülők rendelkezésére a megfelelő táplálására. „Egy éves kor után azonban a szülők kissé magukra maradnak, és ekkor kezdődnek a problémák – például azzal, hogy a gyermeket „mini felnőttnek” tekintik, és azokkal az ételekkel etetik, amelyeket a felnőttek is fogyasztanak”. Holott mások a gyerekek tápanyag és vitaminigényei is.

Dr. Veres Gábor gasztroenterológus, a Magyar Gyermek-gasztoenterológiai Társaság elnöke az epigenetika fontosságát emelte ki. „Az epigenetikának népegészségügyi jelentőségét az adja, hogy a táplálék hatására megváltozott génszakasz az utódokra öröklődik” – idézik tőle a program bemutatkozójában.

A kerekasztal résztvevői szerint egy széleskörű társadalmi felvilágosító kampány segíthet a szülőknek egészséges felnőtteket nevelni gyermekeikből. „Bízom benne, hogy a most elinduló „Első 1000nap” program nagy visszhangot fog kiváltani mind az orvosi szakma, mind a lakosság körében” – olvashatók dr. Takács István szavai az elso1000.nap.hu-n.

(forrás: Első 1000 nap)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés