hirdetés
2020. október. 25., vasárnap - Blanka, Bianka.
hirdetés

 

A csecsemők el tudják dönteni, hogy mikor és mennyire éhesek

Az édesanyák nyugodtan rábízhatják csecsemőikre a napi étkezések idejének és mennyiségének eldöntését, illetve aggodalom nélkül használhatják az etetés módszerét a nyűgös babák megnyugtatására - állítják ausztrál szakemberek.

"A babáknak meg van az a veleszületett képességük, hogy szabályozni tudják a táplálkozásukat. Ezért azt tanácsoljuk az édesanyáknak, hogy bízzanak a gyermekeik ösztöneiben" - hangsúlyozta Lynne Daniels, az ausztráliai Brisbane-ben működő Queenslandi Műszaki Egyetem professzora. "Az anyukák adják a tápanyagot, a babák pedig eldöntik, hogy mennyit akarnak enni belőle" - tette hozzá a szakember, aki szerint az elhízás elleni védekezést minél korábban érdemes elkezdeni.

A szülők jelenleg két táborra oszlanak a csecsemők megfelelő étkeztetésének kérdésében. A hagyományos módszer szerint a babákat szigorú időközönként - négy óránként - kell etetni, hogy hamar hozzászokjanak a napi rutinhoz. A másik szemlélet az úgynevezett "igény szerinti" etetés, amikor az édesanyák csak akkor állnak elő az anyatejjel, vagy a tápszerrel, amikor a babák éhesek.

Az édesanyák nyugodtan rábízhatják csecsemőikre a napi étkezések idejének és mennyiségének eldöntését

A kutatók 293 kismamát követtek figyelemmel a gyermekeik megszületését követő első két évben. Mindegyik résztvevőt megkérdezték a nevelési szokásairól és 14 hónaposan megmérték a babák súlyát. "A saját igényeik szerint táplálkozó babáknak nagyobb valószínűséggel volt alacsonyabb a testtömegük" - mondta Daniels, elismerve, hogy még korai lenne hosszú távú következtetéseket levonni az eredményekből.

A szakemberek szerint az anyukáknak nem szabadna játékkal, vagy alternatív fogásokkal rávenniük a babákat az evésre. A síró babák etetéssel való csitítása egészen addig jó megoldás, amíg nem jár együtt a gyerekek ösztönös étvágyának felülírásával. "A kényszerítő módszerek alkalmazása arra tanítja a babákat, hogy ne az éhségérzet elnyomása, vagy a jóllakottság érdekben egyenek, hanem más okokból" - idézte a szakembert a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadása.

Az eredményeket az Isztambulban megrendezett European Congress on Obesity (európai kongresszus az elhízásról) résztvevői előtt ismertették a szakemberek.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Könyveink