hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

A kontaktlencse-kereskedők körmére nézett a versenyhivatal

Túl szorosnak ítélte a versenyhivatal azt a kontaktust, amit néhány kontaktlencse-kereskedő tartott fenn egymással, így versenykorlátozásért bírságolta meg őket.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) összesen közel 100 millió forint bírságot szabott ki, miután megállapította, hogy a CooperVision Optikai Cikkeket Forgalmazó Kft., a FOTEX-OFOTÉRT Optikai és Fotócikk Kereskedelmi Kft., a Johnson & Johnson Egészségügyi és Babaápolási Termékeket Gyártó és Forgalmazó Kft., valamint a Novartis Hungária Egészségügyi Kft. jogsértést követett el, mert máshonnan be nem szerezhető egyedi értékesítési adatokat osztottak meg egymással.

A GVH azt vizsgálta, hogy a kontaktlencsék és ápolószereik forgalmazásában piacvezető vállalkozások - piackutatási szolgáltatás keretében - versenykorlátozásra alkalmas információcsere rendszert működtettek-e, amikor olyan üzleti adatokat osztottak meg egymással, amelyek tartalmazták az egyes résztvevő vállalkozások Magyarországon eladott termékeinek közelmúltbeli mennyiségi- és árbevételi adatait.

A hatóság a vizsgálat során elemezte, hogy - a magyarországi kontaktlencse és kontaktlencse ápolószer piac sajátosságait, illetve az információcsere egyedi jellemzőit figyelembe véve - a cégek magatartása járhatott-e a verseny korlátozásával, torzításával. A GVH szerint a vállalkozások azzal, hogy nyilvános forrásból el nem érhető, termékszegmensekre és cégekre lebontott egyedi árbevételi és értékesítési adatokat osztottak meg egymással, a verseny korlátozására alkalmas információs rendszert működtettek.

A hatóság e jogsértés miatt a CooperVision Optikai Cikkeket Forgalmazó Kft.-t 15,4 millió, a FOTEX-OFOTÉRT Optikai és Fotócikk Kereskedelmi Kft.-t 48,9 millió, a Novartis Hungária Egészségügyi Kft.-t 34,5 millió forint bírság megfizetésére kötelezte. A GVH a Johnson & Johnson Egészségügyi és Babaápolási Termékeket Gyártó és Forgalmazó Kft.-vel szemben - a vállalkozás által benyújtott engedékenységi kérelemre tekintettel - mellőzte a bírság kiszabását. Az engedékenység annak jár, aki felfedi a jogsértést. A versenyhatóság a Kleffmann & Partner Piackutató, Szolgáltató Kft.-vel szemben az eljárást - bizonyítottság hiányában - megszüntette. (Közlemény a GVH honlapján)

(forrás: GVH)
hirdetés

Könyveink