hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Reklámjaiért fizet bírságot két gyógyszercég

Jogsértő reklámozás miatt bírságolt meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) két gyógyszeripari céget 10,2 millió, illetve 12,6 millió forintra - tájékoztatta a versenyhivatal az MTI-t.

Nem az alkalmazási előírás szerint, hanem annak tartalmát meghaladva reklámozta hosszabb ideig a Laboratoires Boiron SA és a Boiron Hungária Kft. az Oscillococcinum elnevezésű terméket. A GVH megítélése szerint a 2011. november 1. és 2013. április 17. között megjelenő reklámok képi megjelenítésével, történetével, illetve szövegezésével a vállalkozások azt az üzenetet közvetítették a fogyasztók felé, hogy a termék szedésével megelőzhető az influenza.

A versenyhivatal közleményében felhívta a figyelmet: az ágazati szabályozás értelmében a gyógyszertárból vény nélkül is kiadható gyógyszer kizárólag az engedélyezett alkalmazási előírás alapján mutatható be. Az alkalmazási előírás szerint a termék az influenzás tünetek - hidegrázás, fájdalom, láz, orrfolyás, köhögés - enyhítésére javallt a vizsgálati tapasztalatok szerint.

A GVH szerint a vállalkozások jelentősen túllépték az előírásban szereplő javaslatokat, amikor a készítmény népszerűsítése során azt sugallták, hogy a termék alkalmas az influenza megelőzésére.

A versenyhivatal az eljárás során azt vizsgálta, hogy a terméket az előírásoknak megfelelően népszerűsítették-e a vállalkozások, a készítmény hatékonyságát nem - emelte ki közleményében a GVH.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink