hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Egészségügyi versenybírság: nem engedték esni az árakat

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) összesen 16,1 milió forint bírságot szabott ki árkartell-megállapodás miatt néhány kórháztechnikai eszközökkel kereskedő cégre.

A GVH csütörtöki tájékoztatása szerint versenykorlátozó megállapodásokat kötöttek a W&H Dentalwerk Bürmoos GmbH és egyes forgalmazói a W&H fogászati termékek legalacsonyabb viszonteladási árának rögzítésével, ezzel megsértették az európai uniós versenyszabályokat. A W&H legalább 2008 és 2009 egy részében a továbbeladási minimálárak rögzítésére irányuló megállapodást kötött egyes forgalmazóival, amelynek be nem tartását a W&H fő forgalmazójának segítségével ellenőrizte és szankcionálta.

A versenyhivatal rámutatott: különösen súlyos versenykorlátozásnak minősül, ha az egymással vertikális, beszállító-vevő viszonylatban lévő vállalkozások olyan rögzített összegű, vagy legalacsonyabb viszonteladási árat kötnek ki, amelyet a vevőnek figyelembe kell vennie.

A GVH a jogsértés miatt a W&H Dentalwerk Bürmoos GmbH-ra 10,6 millió, fő forgalmazójára, a FEJÉR-FOG Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-re 5,5 millió forint bírságot szabott ki, egyben megtiltotta a jogsértő magatartás folytatását.

A versenyhivatal megállapította azt is, hogy a W&H forgalmazási rendszeréből kizárt korábbi fő forgalmazó, az UNIMET Kórháztechnikai Kft. részt vett a jogsértésben, azonban a hivatal a vállalkozás együttműködésére tekintettel vele szemben mellőzte az egyébként csekély mértékben megállapítható bírság kiszabását. A W&H eljárásba vont más forgalmazóival szemben az eljárást bizonyítottság hiányában megszüntette a GVH - áll a közleményben.

(forrás: GVH, MTI)

cimkék

GVH
hirdetés

Könyveink