hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

A költségvetés is szeretheti az édességet

Tavaly több folyt be a költségvetésbe a chipsadóként is ismert népegészségügyi termékadóból, a legnagyobbat az olcsó szörpök utáni bevétel nőtt – írja a Napi.hu.

Tavaly több mint 5 százalékkal 20,4 milliárd forintra nőtt az egészségtelennek minősített élelmiszerekre kiszabott népegészségügyi termékadóból (neta) bevallott összeg. Bár a netát általában chipsadóként emlegetik, helyesebb volna, ha édességadóként hivatkoznánk rá, hiszen az adóösszeg fele - bő tízmilliárd forint - az ún. előre csomagolt cukrozott készítményekből, köztük az alacsony kakaótartalmú csokoládékból jön össze.

A sós snackek csak a második legjelentősebb tételt jelentik, majd az ételízesítők, az üdítők és az energiaitalok következnek.

A legnagyobb növekedés a frissen megadóztatott, alacsony gyümölcstartalmú - ezért olcsóbb - szörpök után fizetendő adó terén látható: a 658 millió forint kiszabott neta az egy évvel korábbi húszszorosa. Az ételízesítők és az üdítők után kiszabott neta összege jelentős, ám évről-évre csökken – olvasható a napi.hu-n.

(forrás: napi.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink