hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Elmarad a tervtől a chipsadó

Az élelmiszerfeldolgozók szerint a chipsadó – más hatásokkal együtt – ezer munkavállaló elbocsátásához vezetett, írja a Világgazdaság.

Várhatóan 1-2 milliárddal kevesebb bevétel folyik be a költségvetéshez a népegészségügyi termékadóból a tervezettnél, amelynek fő oka a forgalom nagyarányú visszaesése lehet.

Húszmilliárd forintot kellene befizetniük idén a cégeknek népegészségügyi termékadóként (neta), de a NAV adatai alapján a valóságban ennél kevesebb bevétele lesz a neta-ból a költségvetésnek. Október végéig ugyanis összesen 15,4 milliárd forintot róttak le a cégek, ez havonta nagyjából átlagosan 1,4 milliárdot jelent, így pedig nem jön össze a tervezett összeg.

A legtöbb pénz már a kezdetektől adóköteles csomagolt édességek és sósságok, az ételízesítők és az üdítőitalok után folyt be a költségvetésbe. Az energiaitalok gyártói időben változtattak a termékek összetételén, ők egyre csökkenő összeggel járulnak hozzá az állam ezen bevételéhez. Ahogyan viszonylag lassan csordogálnak a forintok a cukrozott kakaóporok, az ízesített sörök és a gyömölcsízek után is, igaz, ezekre csak ebben az évben vetették ki a netát, jelzi a lap.

(forrás: vg.hu)
hirdetés

Könyveink