2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

A fertőzöttek száma 74,9 millió, a halálos áldozatoké 1,66 millió a világon

Olaszország teljes lezárása várható

December 24-től Olaszország teljes lezárása várható. Franciaországban is aggódnak a járvány alakulása miatt. A koronavírus-járvány hivatalosan regisztrált fertőzöttjeinek száma 74 921 288-ra nőtt. Nemzetközi kitekintés.

A tömeges mozgás elkerülésére a hétvégétől szigorú ellenőrzést vezetnek be a repülőtereken, vasútállomásokon, valamint a vásárlóutcákban is, december 24-től pedig Olaszország teljes lezárása várható egészen január 3-áig, közölte a kormány és a tartományok közötti kapcsolatokért felelős miniszter csütörtökön. Francesco Boccia tartományügyi miniszter bejelentette, hogy a kormány az ország teljes lezárására készül az ünnepek alatt.

A végleges szigorító intézkedéseket a miniszterelnök pénteken vagy szombaton jelenti be. Sajtóértesülések szerint december 24. és december 26. között, valamint december 30. és január 3. között az ország egész területén egész napos kijárási tilalmat rendelnek el, leállítják a kereskedelmet és a vendéglátást is. Más értesülések szerint a korlátozásokban nem lesz szünet, és egészen vízkeresztig, tehát január 6-ig eltarthatnak. Ezt megelőzően december 21-től életbe lép a tartományok közötti közlekedés tilalma. A hétvégén ezért jelentős mozgás várható a közlekedésben: a repülőtereken, vasútállomásokon és autósztrádákon kiemelt forgalommal számolnak.

Az olasz egészségügyi minisztérium csütörtök esti adatai szerint egy nap alatt 18 236 új beteget szűrtek a korábbi valamivel több mint 17 ezerhez képest, több mint 185 ezer teszteléssel. Az elvégzett tesztek és az azokon szűrt fertőzöttek aránya továbbra is tíz százalék alatt van. Folyamatosan csökken a kórházban kezeltek száma, amely továbbra is meghaladja a 26 ezret. Intenzíven 2855 beteg van. Február óta több mint 1,9 millió fertőzöttet szűrtek, közülük több mint 1,2 millióan gyógyultak meg.  Egy nap alatt 638-an haltak meg a korábbi 680 után, így a halottak száma elérte a 67 220-t.

*

A koronavírus-járvány alakulása aggodalomra ad okot, mondta csütörtökön a francia járványügyi igazgató, óvatosságra intve a franciákat az év végi ünnepek előtt, miután a napi esetszám az elmúlt napokban újból elkezdett emelkedni, és elérte a 18 ezret.

"Franciaországban a járvány alakulása aggodalomra ad okot a vírus terjedésének növekedésére utaló tendenciával, amely egy magas platóról indul" - fogalmazott Jérome Salomon a csütörtök esti sajtótájékoztatóján.

Az országban két nappal ezelőtt ért véget a hat hétig tartó általános karantén, amelyet éjszakai kijárási tilalom váltott fel. A kulturális intézmények és a vendéglátóhelyek kinyitását azonban egyelőre nem engedélyezte a kormány, miután a napi esetszám a teljes zárlat ellenére sem csökkent le a tervezett szintre, és a karantén utolsó két hetében 10 ezer körül stagnált. Ez indult meg a héten emelkedésnek. 

*

Törökországban az elmúlt huszonnégy órában immár negyedik napja rekordszámú beteg vesztette életét a SARS-CoV-2 koronavírus okozta fertőzés szövődményeiben. A december 1-jén életbe lépett szigorítások értelmében hétköznap éjszakánként, valamint a járvány tavaszi hulláma óta először, a hétvégék teljes időtartama alatt kijárási korlátozás van érvényben. A rendelkezések a termelési és az ellátási láncokat, illetve egyebek mellett az egészségügyi szektort nem érintik. Hétköznap éjszakánként nem, de hétvégénte az emberek bevásárlás céljával tartózkodhatnak közterületen.

A jelenlegi intézkedések szerint a 65 évnél idősebbek és a 20 éven aluli, nem dolgozó fiatalok hétköznap kizárólag három-három órára mozdulhatnak ki otthonukból, továbbá nem használhatják a tömegközlekedési eszközöket. A temetéseket és az esküvőket csak legfeljebb 30 ember jelenlétében lehet megtartani, míg a mozik, a fürdők, az uszodák, a masszázsszalonok és a vidámparkok is felfüggesztették működésüket. Az éttermek csak elvitelre vehetnek fel rendelést.

A maszkviselés lakóhelyen kívül mindenhol kötelező. A török kormányzat egyelőre nem jelezte, hogy esetleg szigorúbb intézkedések bevezetését tervezné, ugyanakkor december 31-én este 21 órától január 4-én hajnal 5 óráig szintén kijárási korlátozás lesz érvényben az országban.

*

 A koronavírus-járvány hivatalosan regisztrált fertőzöttjeinek száma 74 921 288-ra nőtt a világban, a halálos áldozatoké pedig 1 661 789-re a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem péntek reggeli adatai szerint.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink