hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

A férfi termékenység titka

A csontok által termelt egyik hormon megnöveli a hím nemi hormon, a tesztoszteron termelését, fokozza annak koncentrációját a vérben.

Azt eddig is tudtuk, hogy a nemi hormonok szerepe óriási a csontok egészségének fenntartásában, de az csak most derült ki, hogy a kapcsolat – legalábbis hímeknél – kétoldalú: a csontok részt vesznek a tesztoszteron-szint szabályozásában.

Mint arról Jessica Hamzelou a New Scientistben beszámol, Gerard Karsenty és munkatársai (New York-i Columbia Egyetem) csontépítő oszteoblaszt sejteket juttattak egerek here-, illetve petefészek-sejtjeinek tenyészetébe, és azt találták, hogy a heresejtek megháromszorozták tesztoszteron-termelésüket. A petefészek sejtjei nem növelték a női nemi hormonok az ösztradiol- vagy progeszteron-előállítást.

A továbbiakban a kutatók az oszteoblasztok által termelt hormont, az oszteokalcint direkten injekciózták hím egerek szervezetébe. Az eredmények szerint az oszteokalcin megemeli a tesztoszteron vérszintjét.

A következő lépésben az oszteokalcin és a termékenység kapcsolatát vizsgálták. Olyan rágcsálókat hoztak létre, amelyekben kikapcsolták az oszteokalcin-gén működését, aminek eredményeképp az állatok kisebb herével és szignifikánsan alacsonyabb spermiumszámmal rendelkeztek, a velük párzó nőstények almában csak a normális mennyiségű utód fele született. A kutatás eredményeit a Cell című szaklap közölte.

A kommentátorok szerint az egyik legnagyobb meglepetés, hogy az oszteokalcin nem hat a nőstény egerekre, és valószínűnek tartják, hogy annak termékenységfokozó hatása a férfiakban ugyanúgy érvényesül, mint egerekben.

 

Karsenty és munkatársai néhány éve már egy másik felfedezést is tettek az oszteokalcinnal kapcsolatban: az közreműködik az energiaháztartás szabályozásában, a glükózszint fenntartásában is.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink