hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Szexualitás és medicina – Tesztoszteron és egészség

Az mindenesetre már biztos, hogy tesztoszteronra mindkét nemnek szüksége van.

A European Heart Journalben közölt februári tanulmány szerint korábban halnak azok a férfiak, akiknek a vérében alacsony a hormon koncentrációja. A cikk szerzője, Henri Wallaschofski hozzáteszi, egyelőre nem tudjuk, vajon a vér alacsony tesztoszteronkoncentrációja a korai halál egyik oka, vagy csak egy természetes jele annak, hogy a test anyagcsere-folyamatainak egyensúlya megbomlott. Az alacsony tesztoszteronszintű férfiaknál gyakrabban jelentkezik magas vérnyomás, zsíranyagcsere-zavar, a máj elzsírosodása, 2-es típusú diabétesz és túlsúly.

Az alacsony tesztoszteronszint nők esetében is kártékony. Feltételezések szerint a fogamzásgátló tabletták növelik a nemi hormonok megkötéséért felelős egyik fehérje (SHBG) mennyiségét, ami a szabad tesztoszteron szintjének csökkentésén keresztül változásokat eredményez többek között a szexuális viselkedésben is (Journal of Sexual Medicine, 2006. január). Az alacsonyabb tesztoszteronszint lehet a felelős azért, hogy a fogamzásgátló tablettát szedők egy részében csökken a nemi vágy, illetve a hüvely alacsonyabb váladéktermelése miatt is fájdalmassá válhat a közösülés. 

Az orális fogamzásgátlók mellékhatása ellentmondásos: csökkentik a petefészek- és méhrák, valamint a szklerózis multiplex kialakulásának kockázatát, azonban növelik a mell- és a cervikális karcinóma előfordulási esélyét. A Journal of the American College of Cardiology-ban 2008 szeptemberében közölt kutatás szerint a fogamzásgátló hormonkészítmények használata növeli a kardiovaszkuláris problémák előfordulását. A cikket jegyző Chrisandra Shufelt nehezményezi, hogy bár élete során az amerikai nők 80 százaléka szed hormonális fogamzásgátlót, nincsenek jól kontrollált vizsgálatok, amelyek a szív- és érrendszeri betegségekkel kapcsolatos kockázatokat alaposan körüljárnák és segítenék e szerek biztonságosabb alkalmazását.

Egy újabb veszélyre hívja fel a figyelmet a Trends in Ecology and Evolution januári közleménye: a fogamzásgátló tabletták, megváltoztatván a nők természetes hormonális ciklusát, hatással lehetnek mind a nők, mind a férfiak partnerválasztására. A cikkszerző Alexandra Alvergne szerint a hormonális fogamzásgátlás megszünteti a nőknek azt a hajlamát, hogy a maguktól genetikailag minél inkább eltérő férfiakat preferálják, emellett Alvergne feltételezi, hogy a tablettát szedő nők kevésbé vonzóak a férfiak a számára, és így hátránnyal indulnak a szexuális versenyben a normálisan menstruáló nőkkel szemben. (Az ovuláló nők hajlamosabbak maszkulinabb típusú férfiakat választani, és maguktól genetikailag minél inkább eltérő férfiakhoz vonzódnak. A férfiak párválasztását is befolyásolja a nők ciklusa: az ovuláló nőket vonzóbbnak találják, mint a nem ovulálókat.)

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: Medical Tribune)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink