2021. december. 04., szombat - Borbála, Barbara.
hirdetés
hirdetés

"Mit tehetünk, ha elmebeteg a szomszédunk?"

A Magyar Pszichiátriai Társaság Elnöksége közleményben tiltakozik az m1 Kékfény című műsorában elhangzott megállapítások és valótlan állítások ellen.

A Magyar Televízió M1-es csatornáján futó Kékfény című műsor 2010. szeptember 27-i adásában – többek között – egy feltehetően mentális betegséggel élő személy esetével is foglalkozott. Az adott szituáció kapcsán, az adásban a konkrét tények és történések összefoglalása során, olyan megközelítésben mutatták be az egyedi esetet, ami messzemenően alkalmas volt a mentális betegséggel élők megbélyegzésére, kirekesztésük fokozására, illetve a velük kapcsolatos félelemkeltésre.

Mind az adás hangneme, mind az ott elhangzott esetenként valótlan álltások, továbbá az adásban használt pontatlan és szakszerűtlen megfogalmazások és nyelvhasználat távol állnak mind a modern pszichiátriai, mind az adott esetben szükséges modern igazságügyi megközelítéstől.

A Magyar Pszichiátriai Társaság a leghatározottabban visszautasít minden olyan a magyar médiában megjelenő közlést, ami alkalmas a mentális betegséggel élők megbélyegzésére, a velük kapcsolatos előítéletek fokozására.

Különösen sajnálatos, hogy mindez érzékeny területen, a mentális betegséggel élők társadalmi beilleszkedési nehézségeivel, természetes környezetben történő létükkel kapcsolatos témában történt. Véleményünk szerint, a magas színvonalú közszolgálati adón futó igényes közéleti műsortól elvárható, hogy egy ilyen kényes kérdést az elvárható maximális szakmai körültekintéssel, a tények feltárásának igényével mutasson be.

Nem célunk, hogy a mentális betegséggel élők társadalmi beilleszkedési nehézségeiből adódó problémákat a legkisebb mértékben is elfedjük. Azonban az érdekeiket nehezen képviselő pácienseink nevében is elvárjuk, hogy az ezekről történő kommunikáció a modern pszichiátria, – és ha ez a jelenleg hatályos jogszabályok alapján indokolt – a megfelelő jogszabályok elveinek, gyakorlatának, és fogalomrendszerének megfelelően történjen.

Hangsúlyozzuk, minden megváltozott képességű, fogyatékkal vagy mentális betegséggel élő ember elfogadása és társadalmi beilleszkedésének segítése nem szakfeladat, hanem az egész társadalom közös felelőssége.

A Magyar Pszichiátriai Társaság Elnöksége

 

"Mit tehetünk, ha elmebeteg a szomszédunk - miért nincs védelem az elmebetegek ellen" hangzott el a kérdés a Pszichológiai Társaság által is kifogásolt adásban. "1500 olyan súlyosan skizofrén él köztünk, akinél számítani kell arra, hogy bármikor támadhat" - mondta a műsorvezető, majd elindult a riport, amely egy férfi kálváriáját mutatja be, akinek szomszédjában egy valószínűsíthetően súlyos beteg ember lakik.

 

Az Estében folytatódott a téma, ahol Kurimay Tamás, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke már akkor is felhívta a figyelmet a riport visszáságaira, a pontatlan megfogalmazás veszélyeire.

(forrás: MedicalOnline, m1)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Átlagemberként egyelőre továbbra is azt tehetjük mint eddig: ne hagyjuk terjedni (maszk, közösségi rendezvények kerülése, légzési és kézhigiénia, stb.), éljünk az oltás lehetőségével és figyeljünk oda az aktuális intézkedésekre.

Több kutatás igazolta, hogy a magasabb férfiak rövidebb életre számíthatnak, mint alacsonyabb társaik, mégsem ez a legfontosabb tényező a várható élettartamnál.