hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

"Geréb Ágnesnek kötelessége volt segíteni"

A terhes nő csak egy vizsgálatra érkezett a Geréb által irányított születésházba, és ott spontán indult meg a szülés, mondta a szülész-nőgyógyász ügyvédje. Álláspontja szerint védence nem követett el bűncselekményt. Az LMP szabályozást sürget.

Fazekas Tamás szerint Geréb Ágnesnek kötelessége volt segíteni azon a várandós asszonyon. Az anya nem megbeszélés alapján érkezett kedden a XII. kerületi Alma utcai intézménybe, ám spontán módon megindult nála a szülés, ami az egészségügyi törvény szerint sürgős szükséghelyzetnek minősül, ezért kötelezettségük volt ellátásban részesíteni - mondta az ügyvéd. Hangsúlyozta, hogy a szülés megindulásakor az intézmény dolgozói értesítették a mentőket, de az is igaz, hogy az apa az utcán leintett egy másik mentőt is.

Az MTI úgy tudja, hogy az újszülött súlyos állapotban van és vélhetően maradandó károsodásokat szenvedett.

Geréb Ágnes szülész-nőgyógyászt az éjszaka folyamán vette őrizetbe a rendőrség. Az eljárásról az ügyvéd csak annyit mondott, hogy a meghallgatáson vannak túl, a hatóság a nyomozás elején tart.

Fazekas Tamás ugyanakkor furcsának nevezte, hogy az eljárás nem kerületi szinten indul, ahogy a hasonló ügyek esetében megszokott, hanem a Budapest Rendőr-főkapitányság (BRFK) saját hatáskörébe vonta azt. A gyanúsítás alapja gondatlan vétség, amelynek büntethetősége maximum két év, ezért nem tudja, mi indokolta ezt a döntést - tette hozzá az ügyvéd.

Geréb Ágnest korábban az ügyészség foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés vétségével és más bűntényekkel vádolta meg. Ügyének következő tárgyalását jövő keddre tűzte napirendre a Fővárosi Bíróság.

LMP: Szabályozni kell az otthonszülést!

Az ügy kapcsán a Lehet Más a Politika közleményben kérte a kormányt, hogy szabályozza pontosan az intézményen kívüli szülés körülményeit, készüljön szakmai protokoll, indítsa el a bábaképzés rendszerét, dolgozza ki az erre vállalkozó civil szervezetek akkreditációját és normatív támogatását.

A párt álláspontja szerint "elfogadhatatlan, hogy a kormány csak rendészeti kérdést csinál az otthonszülés ügyéből". 

Szilágyi László, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának LMP-s tagja - amellett, hogy a konkrét esetben nem kíván állást foglalni - úgy fogalmaz: az Országgyűlés alkotmányos mulasztása, hogy az intézeten kívüli, szaksegítséggel való szülés jogi, finanszírozási, intézményi és oktatási kereteit nem hozta létre. A politikus szerint a magyar egészségügyi és szociális rendszerben méltatlanul mellőzött terület a szülés, a születés méltó körülményeinek megteremtése, a női önrendelkezési jog szabad gyakorlása.

(forrás: MTI, MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink