hirdetés
2022. június. 27., hétfő - László.
hirdetés

Nyomozást rendelt el a rendőrség egy otthonszülési ügyben

Foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt elrendelte a nyomozást ismeretlen tettes ellen a Budapesti Rendőrfőkapitányság (BRFK) a hétfő éjszakai otthonszülés ügyében – közölte a rendőrség szerdán.

Hétfőn az éjszakai órákban a mentőszolgálat munkatársait egy otthonszülés során bekövetkezett komplikációhoz riasztották egy fővárosi, II. kerületi lakáshoz. A mentősök a helyszínen egy oxigénhiányos állapotban lévő újszülöttet láttak el, majd életveszélyes állapotban egy gyermekklinikára szállították. 
A mentőegység tagjai kórházba kívánták szállítani a csecsemő édesanyját is, aki azonban ezt megtagadta, ezért a mentők rendőri segítséget kértek. A kiérkező rendőrök azonban nem tudtak bejutni a lakásba, ezért, miután egyeztettek a mentőszolgálat munkatársaival, távoztak a helyszínről. Az MTI úgy tudja, az otthonszülésnél az otthonszülést népszerűsítő Geréb Ágnes is jelen volt. 
A rendőrség kedden még azt közölte, feljelentés-kiegészítés keretében vizsgálja, terhel-e valakit büntetőjogi felelősség a szülés során kialakult komplikációkkal összefüggésben. Szerdán a BRFK az MTI-vel azonban már azt tudatta, hogy – tekintettel arra, hogy az eset kapcsán felmerült bűncselekmény gyanúja – a BRFK az ügyészséggel egyeztetve szerdán foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetést miatt elrendelte a nyomozást ismeretlen tettes ellen, ennek keretében vizsgálják a személyi felelősséget is.
Az MTI azzal kapcsolatban kereste meg a rendőrséget, hogy a Születésház Egyesület és az Alternal Alapítvány ugyancsak szerdán közölte: általános vizsgálatot kezdeményeznek az Országos Rendőr-főkapitányságnál az otthonszülések kapcsán tanúsított rendőrségi intézkedések miatt, mivel állításuk szerint az utóbbi időben többször jelentek meg otthonszülésnél rendőrök a szülők házánál, ahol "jogszabályi alap és felhatalmazás nélkül" intézkedni akarnak.
Az alapítvány közleményében a hétfő éjszakai esettel kapcsolatban felháborodásukat fejezi ki a rendőrségi eljárás miatt, "amelynek során az otthonszülést választó – egyébként – egészséges édesanyát arra próbálták kötelezni, hogy menjen kórházba". "A rendőrségnek nincsen jogszabályi alapja ugyanis arra, hogy bárkit egészségügyi szolgáltatás igénybevételére kötelezzen" – írták. 
A BRFK erre reagálva azt tudatta az MTI-vel: a mentőszolgálat munkatársai azért kértek rendőri segítséget, mert a helyszínen tapasztaltak alapján ezt szükségesnek tartották, tekintettel arra, hogy az otthonszülés során fellépő komplikációk eredményeként egy újszülöttet életveszélyes állapotban szállítottak kórházba, és az édesanya is kórházi ellátásra szorult volna a mentősök megítélése szerint. 
Emlékeztettek rá: a rendőrségi törvény szerint a rendőrt intézkedési kötelezettség terheli, különösen igaz ez életmentés esetében. Természetesen egészségügyi szolgáltatás igénybevételére senkit nem lehet kötelezni, azonban a rendőr felhívhatja a figyelmet a kórházi ellátás szükségességére – hangsúlyozták. 
Megjegyezték azt is, hogy hétfőn olyan otthonszülésről volt szó, amelynél egy újszülött majdnem életét vesztette és a mentőszolgálat munkatársai gyors intézkedésének köszönheti, hogy életben van. "A rendőrségnek ilyen esetben vizsgálnia kell, hogy terhel-e valakit büntetőjogi felelősség a szülés során kialakult komplikációékért, az újszülött életveszélyes állapotáért" – írták. 
Ezért rendelt el a BRFK kedden feljelentés-kiegészítést, szerdán pedig nyomozást.

Hétfőn az éjszakai órákban a mentőszolgálat munkatársait egy otthonszülés során bekövetkezett komplikációhoz riasztották egy fővárosi, II. kerületi lakáshoz. A mentősök a helyszínen egy oxigénhiányos állapotban lévő újszülöttet láttak el, majd életveszélyes állapotban egy gyermekklinikára szállították. A mentőegység tagjai kórházba kívánták szállítani a csecsemő édesanyját is, aki azonban ezt megtagadta, ezért a mentők rendőri segítséget kértek. A kiérkező rendőrök azonban nem tudtak bejutni a lakásba, ezért, miután egyeztettek a mentőszolgálat munkatársaival, távoztak a helyszínről. Az eddigi információk szerint az otthonszülésnél az otthonszülést népszerűsítő Geréb Ágnes is jelen volt.

A rendőrség kedden még azt közölte, feljelentés-kiegészítés keretében vizsgálja, terhel-e valakit büntetőjogi felelősség a szülés során kialakult komplikációkkal összefüggésben. Szerdán a BRFK azonban már azt tudatta, hogy – tekintettel arra, hogy az eset kapcsán felmerült bűncselekmény gyanúja – a BRFK az ügyészséggel egyeztetve szerdán foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetést miatt elrendelte a nyomozást ismeretlen tettes ellen, ennek keretében vizsgálják a személyi felelősséget is.

A Születésház Egyesület és az Alternal Alapítvány ugyancsak szerdán közölte: általános vizsgálatot kezdeményeznek az Országos Rendőrfőkapitányságnál az otthonszülések kapcsán tanúsított rendőrségi intézkedések miatt, mivel állításuk szerint az utóbbi időben többször jelentek meg otthonszülésnél rendőrök a szülők házánál, ahol „jogszabályi alap és felhatalmazás nélkül” intézkedni akarnak. Az alapítvány közleményében a hétfő éjszakai esettel kapcsolatban felháborodásukat fejezi ki a rendőrségi eljárás miatt, „amelynek során az otthonszülést választó – egyébként egészséges – édesanyát arra próbálták kötelezni, hogy menjen kórházba”. „A rendőrségnek nincsen jogszabályi alapja ugyanis arra, hogy bárkit egészségügyi szolgáltatás igénybevételére kötelezzen” – írták.

A BRFK erre reagálva azt közölte: a mentőszolgálat munkatársai azért kértek rendőri segítséget, mert a helyszínen tapasztaltak alapján ezt szükségesnek tartották, tekintettel arra, hogy az otthonszülés során fellépő komplikációk eredményeként egy újszülöttet életveszélyes állapotban szállítottak kórházba, és az édesanya is kórházi ellátásra szorult volna a mentősök megítélése szerint. Emlékeztettek rá: a rendőrségi törvény szerint a rendőrt intézkedési kötelezettség terheli, különösen igaz ez életmentés esetében. Természetesen egészségügyi szolgáltatás igénybevételére senkit nem lehet kötelezni, azonban a rendőr felhívhatja a figyelmet a kórházi ellátás szükségességére – hangsúlyozták. Megjegyezték azt is, hogy hétfőn olyan otthonszülésről volt szó, amelynél egy újszülött majdnem életét vesztette és a mentőszolgálat munkatársai gyors intézkedésének köszönheti, hogy életben van. „A rendőrségnek ilyen esetben vizsgálnia kell, hogy terhel-e valakit büntetőjogi felelősség a szülés során kialakult komplikációékért, az újszülött életveszélyes állapotáért” – írták. Ezért rendelt el a BRFK kedden feljelentés-kiegészítést, szerdán pedig nyomozást.

Az Alternatal Alapítvány közleménye

Az otthonszülések kapcsán tanúsított rendőrségi intézkedések miatt a Születésház Egyesület, valamint az Alternatal Alapítvány általános vizsgálatot indítványoz az Országos Rendőrfőkapitányságnál. Az utóbbi időben ugyanis nem ez az első eset, amikor otthonszülés során rendőrök jelennek meg a szülők házánál és jogszabályi alap és felhatalmazás nélkül intézkedni akarnak.

A hétfő esti eset kapcsán az Alternatal Alapítvány, valamint a Születésház Egyesület felháborodását fejezi ki a rendőrségi eljárással kapcsolatban, melynek során az otthonszülést választó – egyébként egészséges – édesanyát arra próbálták kötelezni, hogy menjen kórházba. A rendőrségnek nincsen jogszabályi alapja ugyanis arra, hogy bárkit egészségügyi szolgáltatás igénybevételére kötelezzen. 

Az európai országoktól eltérően – minden törekvésünk ellenére – Magyarországon az otthonszülés nincsen szabályozva. Ezen jogi szabályozatlanság egyik következménye, hogy az otthonszülésben dolgozó szakemberek felelősségét – az európai gyakorlatoktól eltérően – minden esetben büntetőeljárás keretében vizsgálják. Ezzel egyidejűleg, az intézeten kívüli szülést választó szülők pedig gyakran rendőrségi zaklatás áldozatai.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Ebben a faluban egyáltalán nem ritkaság 100 évesnek lenni. Sőt, Vittorio-nak és Piuccia-nak köszönhetően idén már 10 matuzsálemet fognak számolni.