hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.

Kétszáznegyven termék ára csökkent

Július elsejével több mint 240 generikus (lejárt szabadalmi védettségű) gyógyszerkészítmény termelői ára csökkent, átlagosan 2,4 százalékkal – írja a Világgazdaság.

Ezek között különféle fekélybetegségek és felfúvódást megszüntető készítmények, fájdalomcsillapítók, gombásodás kezelésére szolgáló bőrgyógyászati szerek, gyulladásgátlók, reuma elleni készítmények, hányáscsillapítók és émelygés elleni szerek, antibiotikumok, antihisztaminok, urológiai készítmények és vérnyomáscsökkentők vannak.

A biztosító 2007-ben hirdette meg a negyedévenkénti árversenyt a cégek generikus termékei között, akkor az évi árcsökkentés átlagos mértéke meghaladta a 23 százalékot, ez jelentősen mérsékelte a gyógyszerkiadását. A generikus program ugyanis évi 15-20 milliárd forint megtakarítást jelentett az Egészségbiztosítási Alapnak (EA), a betegek terhei pedig éves szinten 10-15 milliárddal csökkennek.

Már nincs tartalék a gyógyszerárakban, hiányt mutat az Egészségbiztosítási Alap

Ám, mint az várható volt, lassan elfogy az ármérséklésben lévő tartalék. Egy bizonyos szint alatt a cégeknek ugyanis nem éri meg termékük piacon tartása, így aztán kérik annak törlését a társadalombiztosító (tb) listájáról. Többek között azért is teszik ezt, mert a hazai alacsony ár miatt az exportpiacok is hasonló árpolitikával állnak elő.

Egyelőre nem tudni, a tavalyival azonos összegű, 345,3 milliárd forintos gyógyszerkassza elég lesz-e az idén a gyógyszerárak támogatására. Tény, május végéig – a tartalék figyelembevétele nélkül – a tb 12,7 milliárd forinttal többet költött a patikákban kiváltott gyógyszerek árának támogatására az időarányos előirányzathoz képest. Az idei keretösszegbe egyébként bekalkulálták a gyógyszer-gazdaságossági törvény alapján a cégekre kivetett 12 százalékos különadót, amelyet a tb által támogatott orvosságok forgalma alapján kell befizetniük az EA-ba. Tavaly ez az összeg meghaladta a 42 milliárdot, májusban 4,1 milliárdot fizettek be.

(forrás: Világgazdaság)
hirdetés

Könyveink