hirdetés
2024. július. 23., kedd - Lenke.
hirdetés

A kormányfő nem tér vissza az üzleti világba

Nem lesz adóreform?

Középtávon sem tartja elképzelhetőnek az adóreformot Gyurcsány Ferenc, mert nincsenek meg a hozzá szükséges társadalmi és poltikai feltételek. A  minisztererlnök ezt vasárnap este A Szólás szabadsága című televíziós műsorban jelentette ki.

Adóreform akkor lehetséges, ha megelőzi egy drasztikus államigazgatási és jóléti kiigazítás vagy megszorítás, és az abból származó plusz jövedelmet adócsökkentésre és adóreformra fordítják. A reformoknak a miniszterelnök szerint most nem az adóreform irányába kell mennie, hanem az egészségügy, a felsőoktatás, az igazgatás területén kell megszorítás nélküli reformfolyamatokat levezényelni - mondta. Gyurcsány Ferenc kérdésre válaszolva azt is közölte, soha nem tér vissza az üzleti világba.

Azt, hogy a kormány célja 2008-ban is gazdasági krízis kezelése, a korábbi pénzügyminiszter, Varga Mihály jelentette ki a Hungarian Business Leaders Forum és az ICEG Európai Központjának szervezésében tartott konferencián. Varga szerint Finnország és Hollandia korábbi példáját kellene követni, azaz a hitelesség visszaszerzését, a fiskális konszolidációt, az újraelosztási ráta csökkentését és az euró céldátumának meghatározását. Veres János jelenlegi pénzügyminiszter úgy reagált: a konvergenciaprogram sikeres volt, hiszen az államháztartási hiány a tervezettnél is jobban, a GDP 5,5 százalékára mérséklődött 2007-ben, és folyó fizetési mérleg is a GDP 5 százalékára zsugorodott. A március 9-i népszavazás miatt ugyanakkor időlegesen 150-200 bázisponttal emelkedtek az állampapírpiaci hozamok, így 2008-ban néhány tízmilliárd forinttal, jövőre pedig akár 100 milliárd forinttal emelkedhetnek az államadósság kamatkiadásai - jelezte Veres János.

Medical Online/vg.hu

 

cimkék

Könyveink