hirdetés
2018. október. 16., kedd - Gál.

Bélkárosító lehet a titán-dioxid

A gyógyszertechnológiában is alkalmazott segédanyag, a titán-dioxid a krónikus gyulladásos bélbetegségek esetén fokozhatja a gyulladást; az érintett betegeknél javasolt a segédanyag kerülése, közölte a PharmaOnline.

A gyógyszerekben, élelmiszerekben és kozmetikumokban egyaránt alkalmazott világítóan fehér színű segédanyag, a titán-dioxid a krónikus gyulladásos bélbetegségek esetén fokozhatja a gyulladást, ronthatja a betegek állapotát.

A titán-dioxidot különféle iparágakban használják a fehér színhatás elérésére. A festékektől kezdve az élelmiszereken és kozmetikumokon keresztül a gyógyszerekig széles körben nyer alkalmazást a termékek csomagolásán számos esetben E171-ként feltüntetett segédanyag. Mivel a krónikus gyulladásos bélbetegeknél a bél barrier-funkciója sérült, így esetükben fennáll annak a veszélye, hogy a szervezetbe jutó titán-dioxid nanopartikulumok a szisztémás keringésbe jutnak, majd a lépben feldúsulnak, írja a lap.

Egy zurüchi kutatócsoport nemrégiben azt tanulmányozta, hogy miként érvényesülnek a titán-dioxid hatásai sejtkultúrákon és állatokon. Petri-csészés kísérletek arra utalnak, hogy a titán-dioxid nanopartikulumok átlépik a humán bélepitel sejteket, majd a makrofágokban feldúsulnak, ilyen módon az ún. NLRP3-inflammaszóma protein-komplex aktiválásához vezetve, illetve a nem-specifikus immunrendszeren keresztül a gyulladáskeltő mediátorok felszabadulását fokozva.

Egereknél a titán-dioxid nanopartikulumok fogyasztása az NLRP3-komplex aktiválódását váltotta ki, és kifejezett bélgyulladáshoz, bélfalkárosodáshoz vezetett.A Gut szakmai folyóiratban is publikált eredményeik alapján a szakemberek azt javasolják, hogy a krónikus bélbetegek lehetőleg kerüljék a titán-dioxid fogyasztását. Mindez azonban meglehetősen nehezen kivitelezhető, hiszen az E171-es segédanyag felhasználása egyre inkább széles körűvé válik.

Becslések alapján embereknél a naponta felvett titán-dioxid mennyiség, viszonylag nagy szórást mutatva, 2-2,5 mg/testtömegkilogrammra tehető. Sajnos, jelenleg nem létezik semmiféle szabályozás az élelmiszerek titán-dioxid tartalmára vonatkozóan.

A segédanyagként titán-dioxidot tartalmazó gyógyszerek alkalmazását tekintve feltételezhető, hogy azoknál a formulációknál, amik titán-dioxid tartalma a módosított hatóanyag-felszabadulás miatt csak a bélben válik szabaddá, lokálisan viszonylag magas titán-dioxid koncentrációk jöhetnek létre. Ilyen esetekben egy potenciális bélepitel károsodás lehetőségével is számolni kell.

(forrás: PharmaOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
 

A rovat támogatója

 

 

Aktuális szerkesztőnk

 

 

Dr. Barcs István
főiskolai tanár, tanszékvezető,  Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar, Epidemiológiai Tanszék  

 

Életrajz>>>

 

Röviden: nem. Bővebben: tényleg nem. De lássuk a tényeket.

Az SBO-k problémája nem oldható meg a sürgősségi ellátóhelyek gondjainak a kezelésével, hanem komplex, az egész problémát átgondoló középtávú program kellene.