hirdetés
2025. április. 25., péntek - Márk.
hirdetés

 

Vizet prédikálnak, és sót esznek

"Azt tedd, amit mondok, ne azt, amit teszek" – mintha ez lenne számos, a sófogyasztással foglalkozó holland egészségügyi döntéshozó jelmondata. A British Medical Journal karácsonyi online számában megjelentek szerint a sófogyasztással foglalkozó döntéshozók munkahelyeinek éttermeiben egy meleg étel több sót tartalmaz, mint amennyi a javasolt napi adag (recommended daily allowance, RDA), azaz 6 gramm.

A dr. Lizzy Brewster, az Amszterdami Egyetem kutatója által vezetett munkacsoport azt állapította meg, hogy azok a sófogyasztással foglalkozó döntéshozók, akik munkahelyük éttermében ebédelnek, naponta összesen mintegy 15,4 g-nyi sót esznek, ami 36 százalékkal növeli meg a korai halálozás kockázatát azokhoz képest, akik csak az RDA-nak megfelelő mennyiséget fogyasztják.

A becslések szerint a hipertónia esetek 30 százalékáért a túl sok só a felelős. Számos országban kezdeményeztek már olyan programokat, amelyek a kisebb sótartalmú ételek fogyasztására ösztönzik az embereket.

A kutatócsoport azért éppen a döntéshozók étkezési szokásait vizsgálta, mert azt feltételezték, hogy ők aztán igazán tisztában vannak a nagy mennyiségű só evése okozta kockázatokkal.

Összesen 18 olyan étteremben vizsgálták meg az ételeket, amelyek az Egészségügyi Minisztériumban, az Élelmiszerek és Fogyasztói Termékek Biztonságosságának Hatósága épületeiben, illetve holland egyetemi és nem egyetemi kórházakban vannak. Mindegyik étteremben három véletlenszerűen kiválasztott napon elemezték valamilyen meleg étel sótartalmát.

Kiderült, hogy az ételek átlagos sótartalma 7 g volt, vagyis már önmagában meghaladta az RDA-t, és ez valamennyi étteremben így volt.

A kutatócsoport emellett vizsgálta az említett helyeken dolgozók étkezési szokásait is. Az alkalmazottak 63 százaléka számolt be arról, hogy naponta kétszer eszik meleg ételt: egyszer a munkahelyi étteremben, és egyszer otthon, vacsorára. A kutatók számításai szerint ezek a személyek kb. napi 15,4 g sót fogyasztottak – ez 9 g-mal haladja meg az RDA értékét.

Mint a vizsgálat vezetője elmondta: „A meglátogatott munkahelyeken étkező emberek kardiovaszkuláris kockázata magasabb, 32–36 százalékkal nagyobb náluk a stroke miatti halálozás kockázata, és 23–27 százalékkal a koronáriabetegségből fakadóé, mint azokban, akik betartják az irányelveket”.

A vizsgálók azt a következtetést vonták le, hogy még a sófogyasztással foglalkozó döntéshozók sem tudják tartani magukat az egészséges étrendhez, ha meleg ételt esznek ebédre a munkahelyükön. Fontos és sürgős lenne bevezetni, hogy az éttermekben is ugyanúgy kötelező legyen feltüntetni az egyes ételek sótartalmát és az egyéb tápanyagok mennyiségét, mint a boltban vásárolt élelmiszerek esetében.

Weisz Júlia, dr.
a szerző cikkei

(forrás: Medical News Today)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink

  • learn more Vezetés és szervezés - Szervezetek kialakítása és működtetése

    GONDOLKOZOTT MÁR AZON, HOGY… -    mi a vezető feladata? -    miért készítenek...

  • learn more A szem fénytörése

    Az 1922-ben megjelent könyv már akkor is hiányt pótolt a szem fénytöréstanának összefoglalásában. A szemorvos a szemmel inkább mint szervvel szeretett...

  • learn more Misce fiat...

    Dr. Szabó Sándor, a Magyar Gyógyszerészi Kamara örökös, tiszteletbeli elnöke a 70. születésnapjára állította össze a kamara elmúlt 20 évének történetét...

  • learn more Szalagsérülések

    A „Traumatológia Témakörök” sorozat 1993-ban indult az akkori Országos Traumatológiai Intézetben. A zsebkönyvek szerzői többnyire traumatológusok, akik a...

  • learn more A bántalmazott test - A trauma-munka szomato-pszichoterápiás megközelítése

    A könyv arra keresi a választ, hogy miképpen lehet a fizikai bántalmazás okozta...

  • learn more Férfigyógyászat

    Az orvosi szakterületek szétválása óta létezik a nőgyógyászat, amely alapvetően a női reprodukcióval és annak szerveivel foglalkozik. A FÉRFIGYÓGYÁSZAT...

  • learn more Mi is emberek vagyunk

    A húsz interjút és egy szívinfarktus személyes történetét tartalmazó könyv orvosok nyilatkozatai alapján mutatja be a száz sebből vérző magyar...

  • learn more Sorból ki lóg

    Leírás: Mikrobiológia, járványtan és egészségpolitika szakembereknek és kíváncsiaknak. Nem baj, ha kilógsz a sorból. Lehet, hogy a sorral van a baj! –...

  • learn more Népegészségügyi medicina

    A betegségek megelőzése az emberiség ősi igénye. Már a történelemformáló világjárványok kapcsán megszületett az a felismerés, hogy a...

  • learn more Álláskeresők könyve

    Hányan keresnek ma állást Magyarországon? Hányan készülnek feladni, és ami rosszabb, hányan adták, adják fel? Hiánypótló könyv magyar szerzőtől az...

  • learn more Az elsődleges gyermekorvoslás gyakorlata

    A HGYE és a PharmaMedia gondozásában készült "Az elsődleges gyermekorvoslás gyakorlata orvosi kézikönyv" egyedülálló ezen...

  • learn more Social dreaming

    Social dreaming – bizarr ötlet, hiszen csak egyes emberek álmodnak, és álmaikkal pszichoanalízisben „dolgoznak”. A social dreaming azonban más...

  • learn more Reflective recovery

    In this book we invite the reader to take a few steps into the “multiverse” of 12-step fellowship recovery cultures. These fellowships exist in many different...

  • learn more Language Abilities in Williams Syndrome - Neurocognitive Development and Impairments

    The book presents a set of ten carefully designed experimental studies...

  • learn more Az agyvelő boncolása

    Ez a könyv az agyvelő normális anatómiájával foglalkozók, tehát elsősorban az egyetemi hallgatók számára készült. A szövettani, élettani és...

  • learn more Pszichiátria - másképp

    A szerző mindazoknak ajánlja könyvét, akik kapcsolatba kerültek a pszichiátriával, akár mint vizsgázók, akár mint terapeuták. A könyv...

  • learn more A hasnyálmirigy daganatai

    A hasnyálmirigy daganatai az elmúlt négy évtizedben gyakoribbá váltak, és a hasnyálmirigyrák ma már a vastagbél- és a gyomorrák után az...

  • learn more Patikai reklámtárgyak

    A kiadó tovább folytatja az 1999-ben elkezdett, nagy sikert aratott reprezentatív gyógyszerészettörténeti albumsorozatát ezen könyvével. A reklám a...

  • learn more Ritka betegségek, különleges kórformák a szimultán terhességtől a foltos lázig

    Szerzők jelenlegi és előző könyvei ritkán előforduló vagy különleges...

  • learn more A magyar festőművész-géniuszok sorsa

    A szerző a kötetben orvosi szempontból értékeli a festőművészek testi és lelki egészségének általános szabályszerűségeit,...