hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

 

Új vizsgálati hatóanyag terápiarezisztens prosztatarák kezelésében

A Nature Communications folyóiratban jelent meg az Albert Ludwigs University of Freiburg kutatóinak cikke, akik egy új, prosztatarák kezelésére alkalmas hatóanyag felfedezéséről számoltak be.

A KMI169 kódnevű kismolekulás hatóanyag célpontja a lizin-metiltranszferáz 9 (KMT9) enzim, ami már hosszú ideje a kutatók látókörében volt, és nemcsak a prosztatarák, hanem a tüdő-, húgyhólyag- és a vastagbélrák kialakulásában és progressziójában is fontos szerepet játszik. A hatóanyag az enzim SAM régiójában a szubsztrátkötő zsebekhez kötődve blokkolja aktivitását, amit egyelőre sejtkultúrákban végrehajtott vizsgálatok eredményei igazoltak.

Külön érdekesség, hogy a hatóanyag ezekben a vizsgálatokban hatásosnak bizonyult a klasszikus hormonterápiás (androgén deprivációs) kezelésekkel szemben rezisztenciát mutató prosztatarákban is.

Forrás: Sheng Wang et al, Structure-guided design of a selective inhibitor of the methyltransferase KMT9 with cellular activity, Nature Communications (2024). DOI: 10.1038/s41467-023-44243-6

Fotó: AdobeStock
Fotó: AdobeStock

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink