hirdetés
2024. május. 21., kedd - Konstantin.
hirdetés

 

Tudomány

Új főigazgató a Szegedi Biológiai Központ élén

2010. január elsejétől kezdte meg munkáját az újonnan kinevezett főigazgató, Ormos Pál akadémikus a Szegedi Biológiai Központ élén. Ormos elsőrendű feladatnak tekinti az alapkutatások támogatását, és egyben fontosnak tartja, hogy Magyarországon a kutatóbázisok igényeinek megfelelő finanszírozási rendszer alakuljon ki.
A 2009. december 16-án az Akadémia elnökének jelenlétében hallgatták meg Dudits Dénes főigazgató éves beszámolóját az MTA Szegedi Biológiai Központjának (SZBK) munkatársai. A csaknem négy évtizedes múltra visszatekintő intézmény leköszönő főigazgatója hangsúlyozta, nincs leszálló ágban a tudományos munka az SZBK-ban. A dolgozatok száma évről évre emelkedik – míg 1998-ban 183, az utóbbi két esztendőben 295 illetve 289 cikk látott napvilágot. A tudományos publikációk átlagos idézettsége alapján létrehozott mutatószám, az ún. impakt faktor is folyamatos emelkedést mutat. A legkiválóbb mutatókkal az Enzimológiai Intézet dicsekedhet, de stabil a Növénybiológiai, a Biokémiai Intézet teljesítménye is. Az SZBK-ban évről évre figyelemmel kísérik az ott dolgozó kutatók egyéni teljesítményét kifejező paramétert, a Hirsch-indexet is. Az idei, december 1-jei összesítés szerint 48 ponttal „vezet” Nagy Ferenc (növénybiológiai intézet), őt követi 43 ponttal Patthy László (enzimológiai intézet), 36 és 31 közötti a h-indexe Vass Imrének, Dudits Dénesnek (növénybiológiai intézet), Váró Györgynek (biofizikai intézet), Váradi Andrásnak (enzimológiai intézet) és Medzihradszky Fölkl Katalinnak (központi laboratóriumok). Az intézmény vezetője szerint érdemes folytatni a jövőben is a Straub-napok tradícióját, melynek célja, hogy a kutatási eredmények bemutatásával elősegítsék az egyes intézetek közötti együttműködést, átjárást. Az intézmény pénzügyi adatait ismertetve a Dudits Dénes elmondta, hogy az SZBK négy szegedi intézete jelenleg 3,2 milliárd forintos költségvetésből gazdálkodik. Az SZBK fejlesztésére tett lépésekkel kapcsolatban az intézményvezető elmondta: központi laboratóriumokat hoztak létre, amelyek sokat segítenek a kapacitás jobb kihasználásában. A főigazgató az intézet és a hazai kutatói munka egészének szempontjából fontos állomásnak tartja a saját kezdeményezésre indított, nemzetközi szakemberek által végzett EMBO-fölmérést (EMBO: European Molecular Biology Organization, Európai Molekuláris Biológiai Szervezet). Hangsúlyozta: meggyőződése, hogy az kutatóközösségek ilyen típusú értékelésére lenne szükség minden tudományos intézményben. A szegedi egyetemmel való együttműködés példája a közösen létrehozott molekuláris biodiverzitás laboratórium. További sikerként tartható számon a Biopolisz Szegedi Innovációs Szolgáltató Kht. létrehozása, amely a szabadalmazási folyamatban nyújt segítséget a kutatóknak: eddig 68 szabadalom köthető SZBK-s kutatásokhoz – közli az MTA.hu
 
Dudits Dénes a jövőben is folytatja kutatásait az SZBK-ban, illetve változatlanul ellátja az MTA alelnöki tisztségével kapcsolatos feladatait. Pálinkás József , az MTA elnöke 2010. január 1-től Ormos Pál fizikus akadémikust, a biofizikai intézet igazgatóját nevezte ki a Szegedi Biológiai Központ főigazgatójának, akinek a rendezvényen nyújtotta át megbízó levelét. Az MTA elnöke támogatásáról biztosította az új főigazgatót, egyben hangsúlyozta az alapkutatások támogatásának fontosságát és annak jelentőségét, hogy Magyarországon a kutatóbázisok igényeinek megfelelő finanszírozási rendszer alakuljon ki.
 
 

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink