Túlevő? Vegyen tálcát!
A túlevés számos mellékesnek látszó tényezőjét is felidézi a menzatálcák étrendszabó szerepét dícsérő cikkében a NOL.
Brian Wansink, az amerikai Cornell Egyetem fogyasztói magatartás és a táplálkozástudomány kapcsolatát kutató professzorát és vizsgálatait idézi a lap. Ezek szerint az egészségtudatos táplálkozásban fontos szerep jut olyan egészen apró dolgoknak, mint hogy milyen fény van, szól-e a zene a helyiségben, ahol eszünk, fogyasztunk-e előételt, mekkora a tányérunk és hányfajta étel van rajta, vagy éppen használunk-e tálcát a menzán.
A szakember például azt mondja, 29%-kal kevesebbet eszünk, ha az asztalon csak a tányérok vannak, és az edényeket, fazekakat kint hagyjuk a konyhában. Az étkezés elején hajlamosak vagyunk többet enni, ezért ha egy könnyű előétellel, mondjuk salátával kezdünk, máris kevesebb kalóriát fogyasztunk. A gyertyafényes vacsora nemcsak hangulatos, de lassítja is az evést, így az agy előbb jelzi a szervezetnek a jóllakottság érzését. Van kutatási eredmény arra is, hogy a karcsúbb fehérboros pohárból 10%-kal kevesebbet iszunk, mint a kicsit szélesebb vörösborosból. Hangos és gyors ütemű zene hatására többet eszünk, hasonló a helyzet a nagy tányérokkal is – szemez a lap a már kutatott tényezők között, míg eljut a menzatálca használatáig, ami a nol.hu-n ismertetett kísérletben mind a mennyiségi korlátozásban, mind a salátafogyasztás növelésében hatásosnak bizonyult.