hirdetés
2024. május. 18., szombat - Erik, Alexandra.
hirdetés

 

Tudomány

Többféleképpen is mutálódik a H1N1

 Wales-ben Tamiflu-rezisztens vírust mutattak ki, Norvégiában pedig a H1N1 egy másfajta mutáns, már két halálesetet okozó változatát.
Wales

Öt, H1N1 vírussal fertőzött betegnél tapasztaltak ellenállást a Tamiflu vírusellenes szerrel szemben Walesben – közölték pénteken kórházi illetékesek.
 
A betegeket, akik egyéb súlyos járulékos egészségügyi problémáktól is szenvednek, Cardiffban, a Walesi Egyetemi Kórházban ápolják. Hárman feltehetően magában a kórházban fertőződtek meg – közölte a régió közegészségügyi osztálya (NPHS).
 
A BBC szerint vizsgálatot indítottak annak kiderítésére, hogy a három pácienst olyan vírustörzs fertőzte-e meg, amely ellenáll a Roche svájci gyógyszergyár Tamiflu nevű szerének. Ha ez bebizonyosodna, a BBC szerint ez lenne az első eset, hogy a vírus Tamiflunak ellenálló altípusa emberről emberre terjedne. Több Tamiflu-rezisztens esetet jegyeztek már fel Európában és a világ más részein, de azt még nem bizonyították be, hogy emberről emberre terjedt volna a gyógyszerrel szemben ellenálló vírus.
 
„A Tamiflu-rezisztens A vírus megjelenése nem meglepetés azon betegek körében, akik súlyos járulékos betegségekben szenvednek és gyenge az immunrendszerük” - mondta Roland Salmon, az NPHS fertőző betegségek felügyeleti központjának igazgatója. „A konkrét esetben az ellenálló vírus altípus nem tűnik súlyosabbnak, mint az április óta fertőző vírus” - tette hozzá.
 
Norvégia

A H1N1-vírus mutációjára bukkantak a járvány első két norvég halálos áldozatában - jelentette be a genfi székhelyű Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteken.
 
A norvég kutatók több mint hetven súlyos állapotban lévő betegtől vettek mintát, de egyiküknél sem mutatták ki a vírus mutáns változatát, ami azt jelenti, hogy az új vírusváltozat még nem terjedhetett el az országban. Az új változat továbbra is érzékeny a H1N1 elleni készítményekre. A kórokozóval szemben a jelenleg forgalomban lévő vakcinák is hatásos védelmet nyújtanak - hangsúlyozza a WHO.
 
A vírus hasonló mutációját már más országokban is kimutatták, az első esetről még áprilisban érkezett jelentés. A norvégiai változatot korábban már Brazíliában, az Egyesült Államokban, Japánban, Kínában, Mexikóban és Ukrajnában is kimutatták. Az eddigi adatok szerint a vírusmutáció spontán, elszórtan jelentkezik. A betegek között nem mutatható ki kapcsolat, illetve a mutáns változat sem okozott további fertőzéseket.

 
MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink