hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

 

Szaunázás a szív-érrendszer védelmére?

Az OTSZ Online szerint a rendszeres szaunázás hasonló kardiovaszkuláris előnyökkel járhat, mint az aerob edzés.

A hőterápia hatása testedzés nélkül is előnyösen befolyásolhatja  a mikrovaszkuláris és az endothel funkciókat. Dr. Matthew S. Ganio (University of Arkansas, Fayetteville) szerint elegendő 20-30 perces szaunázás, mert a kutatások szerint a szaunahasználat és a kardiovaszkuláris egészség között dózis-hatás összefüggés áll fenn.

Hőkezelés hatására az emberi testben különféle élettani változások történnek, amelyek közül több érinti a kardiovaszkuláris rendszert. Ezidáig nem ismertek pontosan azok a mechanizmusok, amelyeken keresztül a hőterápia javítja a kardiovaszkuláris egészséget, de a cutan vasodilatatio tűnik az egyik fő mechanizmusnak. Az extrém külső hőhatásnak kitett test lehűtéséhez a bőr erei kitágulnak és fokozott mennyiségű vért szállítanak a perifériára, amely csökkenti a testhőmérsékletet, fokozza a szívfrekvenciát és oxigént szállít a végtagok izmaihoz, pont úgy, mint az aerob testedzés során.

A fokozott perctérfogat az egyike olyan élettani ok, amely miatt a szaunázás jót tesz az egészségnek. Egy szaunázás alkalmával a perctérfogat 70%-kal is megnőhet az emelkedett szívfrekvencia miatt. Amíg a szívfrekvencia és a perctérfogat emelkedik, a verőtérfogat állandó marad. Amint a verőtérfogat emelkedik, nő az izmok által kifejtett erő. Amikor nő a szívfrekvencia, a verőtérfogat értéke gyakran leesik, amelynek révén a szív kevesebbet dolgozik, és csökken a testben keringő oxigén és vér mennyisége.

A hőterápia is képes átmenetileg megemelni a vérnyomást, de az edzéshez hasonló módon, ami hosszú távon támogatja a szív egészségét.

19 egészséges felnőtt 2019-ben végzett kisebb vizsgálata során azt találták, hogy egy 25 perces szaunázás alatt a vérnyomás és a szívfrekvencia annyira megemelkedett, amennyire egy közepes fokú testedzés során szokott. Egy korábbi vizsgálat pedig kimutatta, hogy hosszú távon szaunázást követően a vérnyomás alacsonyabb volt, mint szaunázás előtt.

Részletek

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink