hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

 

Reverzibilis a Covid utáni szaglás- és az ízérzékelés-vesztés

A JAMA Otolaryngology–Head & Neck Surgery folyóiratban jelent meg a Trieszti Egyetem kutatóinak cikke, amelyben a Covid-19 fertőzést követő 3 éves időszakban vizsgálták a szag- és ízérzékelés elvesztését követő helyreállás esélyeit.

Az összesen 88 betegből álló mintán háromféle tesztet alkalmaztak a fertőzést követő 1., 2. és 3. évben, amelyek meglehetősen hasonló eredményeket mutattak. A SNOT-22 teszt esetében a fertőzés akut fázisában a betegek 65%-ánál mutattak ki érzékvesztést, de 1 év múlva azonban már csak 32%-uknál, 2 év múlva 20%-uknál, 3 évet követően pedig már csak 16%-uknál volt hiányos íz- és szaglásérzékelés.

Az eredményekből a kutatók azt a következtetést vonták le, hogy a szaglás- és ízérzékelés elvesztése csak átmeneti jellegű, lassan ugyan, de az érzékek visszatérnek. Azt is sikerült megállapítani, hogy érzékvesztést csak a Covid-19 korai hullámaiban fertőző variánsok okoztak, a későbbi hullámokban domináns variánsok, mint például az omikron, már szinte egyáltalán nem okoztak ilyen tüneteket.

Forrás: Paolo Boscolo-Rizzo et al, Olfactory and Gustatory Function 3 Years After Mild COVID-19—A Cohort Psychophysical Study, JAMA Otolaryngology–Head & Neck Surgery (2023).

Markus Distelrath képe a Pixabay-en
Markus Distelrath képe a Pixabay-en

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink