Rém(kör)kép a konyhából
Nap mint nap fogyasztunk olyan egészségesnek számító élelmiszereket, melyek sokkal veszélyesebbek, mint gondolnánk – írja a Bild nyomán a NOL.
Só, víz, méz, zöldbab, szerecsendió, grépfrútlé, vaj, búzakorpa, ajóka, étcsokoládé... – ezúttal ezekről olvashat riasztókat a közönség.
Például a zöldbabról azt, hogy nyersen elfogyasztva életveszélyes lehet, mivel egy fazin nevű fehérjevegyületet tartalmaz, mely „összeragasztja" a vörösvérsejteket. Már egy maréknyi nyers zöldbab is okozhat olyan mérgezést, mely kórházba juttat.
A búzakorpa ugyan jót tesz az emésztésnek, ám aki naponta több mint öt evőkanálnyi mennyiséget fogyaszt rendszeresen, akár vérszegény is lehet, mivel a korpa megköti az ásványi anyagokat (kalciumot, vasat, cinket), így azok nem jutnak el a véráramba – koptatja a korpa jó hírét a lap.
De a szerecsendió sem jár jobban. Illóolajában található miriszticin nevű szerves vegyület kis mennyiségben gyógyszer, nagy mennyiségben viszont méreg. Főleg gyerekeknél és kamaszoknál okozhat hallucinációkat, a felnőttek pedig euforikus állapotba kerülhetnek tőle. Ez a hatás a fogyasztástól számítva 2-6 órán belül jelentkezik. Ám aki ilyen élményre vágyik, az nyugodtan számolhat mellékhatásként pokoli fejfájással, erős hányingerrel, hányással, remegéssel is – olvasható a nol.hu-n.