Egészséges ételektől is lehet beteg a gyerek
Mivel ételintolerancia esetén lassan alakulnak ki a panaszok, gyakran fel sem merül, hogy hátterükben a táplálék áll – írja a Magyar Preventív Gasztroenterológiai Társaság közleménye.
Válogatós, étvágytalan, hasi fájdalomra panaszkodó, ekcémás, fáradékony, figyelemhiányos gyerekek szülei sokszor éveken át kétségbeesetten keresnek megoldást a problémákra, holott, lehet, csupán egy-két alapanyagot kellene kihagyni az étrendből, s a problémák „maguktól” megoldódnak – idézik dr. Májer Éva gyermek-gasztroenterológus szakorvost.
Ételintolerancia esetén a gyermek szervezete egyes ételféleségekre ellenanyagokat termel, amely szerteágazó, egymástól látszólag különböző, de valójában ugyanazon okra visszavezethető tüneteket válthat ki.
– Az ételintolerancia nem ételallergia. Amíg a táplálékallergia a szervezetben termelődött Immunglobulin-E (IgE) antitest közvetítésével heves reakciókat, azonnali rosszullétet, súlyosabb esetben sokkot okoz, ételintolerancia során Immunglobulin-G (IgG) antitest termelődik, amely a tünetek lassabb lefolyását okozza, a panaszok súlyossága összefügg az elfogyasztott étel mennyiségével is. Mivel ételintolerancia esetén nem azonnal, hanem órák, napok elteltével jelentkeznek a panaszok, gyakran fel sem merül, hogy az elfogyasztott táplálék áll a háttérben – idézik Májer Évát.
Ételintoleranciát gyakorlatilag bármely étel vagy alapanyag kiválthat: gyakoriak a gabonafélék, tejtermékek, tojás, olajos magvak okozta panaszok, viszont olyan „gyanú felett álló” összetevők is lehetnek a ludasok, mint egyes zöldségek, gyümölcsök, fűszerek vagy adalékanyagok. Akinél például egy allergiavizsgálat nem jelez tejallergiát, az attól még lehet intoleráns a tejre.
Az ételintolerancia laboratóriumi vizsgálattal mutatható ki: több mint kétszázféle alapanyag és táplálék vizsgálatára van lehetőség, s ez alapján összeállítható egy olyan diéta, amely révén akár évek óta fennálló panaszok is gyógyszeres kezelés nélkül, néhány hét alatt elmúlhatnak.
Ételintolerancia vizsgálatot 2-3 éves kor felett érdemes elvégezni, mert korábban a gyerekek immunrendszere még nem elég érett ahhoz, hogy egy ellenanyag-vizsgálat valós eredményeket adjon. Miután a gyerekek szervezete sokat változik, előfordulhat, hogy az évek elteltével változik az ételallergia vagy ételintolerancia profilja is, s újra lehet adott ételeket fogyasztani – de az ellenkezője is előfordulhat, hogy idővel újabb alapanyagok is felkerülnek a kerülendő ételek listájára – írja a társaság közleménye.