hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

 

Összefüggés a Covid-19 és a neurodegeneratív betegségek között

A University of California, Irvine kutatói a Journal of Neurochemistry folyóiratban megjelent cikkükben arról számoltak be, hogy a Covid-19 fertőzésen átesett betegek neurológiai tünetei alapján valószínűsíthető, hogy olyan neurodegeneratív betegségek kialakulása nagyobb kockázatának lesznek kitéve a jövőben, mint amilyen például az Alzheimer-kór.

A kutatók elismerik, hogy az Alzheimer-kór kialakulásának legfontosabb rizikófaktora továbbra is az öregedés, ám a Covid-19 fertőzés szinergisztikus hatást fejt ki a neurodegeneráció kialakulására. Ezt elsősorban a gyulladásos folyamatok felerősítése révén éri el, így egyrészt súlyosbíthatja a már meglévő betegséget, vagy a tünetek korábbi megjelenését siettetheti.

A transzgénikus egér modellszervezeteken folytatott vizsgálatok eddigi eredményei szerint nem zárható ki, hogy a vírusfertőzéseket az Alzheimer-kór kialakulásának és súlyosbodásának jelentős kockázati tényezőiként kell figyelembe venni a jövőben.

Forrás: COVID-19 and the impact on Alzheimer's disease pathology, Journal of Neurochemistry (2023). DOI: 10.1111/jnc.15985, onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jnc.15985

Forrás: AdobeStock
Forrás: AdobeStock

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink