hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

 

Mit is akarnak a tudósok a testszaggal?

A svéd kutatók feltevése szerint az emberi testszag elárulhatja az érzelmi állapotunkat, sőt, akár hasonló reakciókat is kiválthat azokból, akik megérzik azt, írja a VG.

A szakértők azt feltételezik, hogy mások testszaga segít a szociális fóbia, avagy a társadalmi helyzetektől való hosszan tartó, bénító és irracionális félelem leküzdésében. Svéd kutatók azt vizsgálják, hogy mások izzadságszagát érdemes lehet-e szorongáscsökkentésre használni. A tudósok szerint az emberi verejtékmirigyben található illatanyag aktiválja az érzelmekhez kapcsolódó agyi pályákat, és azokra nyugtató hatással van.

A svéd kutatók feltevése szerint az emberi testszag elárulhatja az érzelmi állapotunkat, sőt, akár hasonló reakciókat is kiválthat azokból, akik megérzik azt. Egy előzetes tanulmányban a szakemberek önkénteseket kértek arra, hogy vegyenek mintát a hónaljuk izzadságából miután ijesztő vagy vidám filmet néztek. Ezeket később megszagoltatták néhány, szociális fóbiában szenvedő nővel, mialatt azok a mindfulness-t, azaz a tudatos jelenlétet gyakorolták. A 48 résztvevő egy része testszagot, míg a kontrollcsoportba tartozók tiszta levegőt "szagoltak".

Az eredmény szerint azok, akik izzadságot szagoltak, jobban teljesítettek a terápián. A boldog és az ijedt emberek illata pedig ugyanolyan hatást váltott ki. Elisa Vigna, a stockholmi Karolinska Institute vezető szerint ez arra utalhat, hogy az emberi izzadságban olyan molekula van, ami segíthet a szorongásoldásban. Így a vizsgálataikat most már erre koncentrálják, bevonva olyan verejtékezők mintáit is, akik előzőleg érzelmileg semleges dokumentumfilmet néztek.

A teljes információt ITT olvashatja

(forrás: vg.hu)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink