hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

 

Megalakult a Tudományos Számítások Intézete

Vezető magyar tudósok részvételével megalakult a Tudományos Számítások Intézete (TSZI), amelynek célja, hogy összefogja a különböző tudományterületeken dolgozó, tudományos számításokat alkalmazó szakembereket, közölte a Wigner Fizikai Kutatóközpont.

Az egyesület célja, hogy elősegítse a természet-, társadalom- és humántudományok legkülönbözőbb területein dolgozó, bonyolult számításokat alkalmazó szakemberek módszertani együttműködését, közös szemlélet kialakítását, legyen szó akár mesterséges intelligenciáról, akár a tőzsdei folyamatok elemzéséről, írták.

A tájékoztatás szerint a tudományos számítások módszereit egyre szélesebb körben használja mind a tudományos, mind az ipari szektor. Azok a szakemberek, akik munkájukban napi szinten alkalmazzák módszereit, eltérő területeken dolgoznak, így nem sok lehetőségük van az együttműködésre, közös gondolkodásra. Ezt a problémát felismerve hozták létre az ország vezető kutatóintézeteinek és egyetemeinek munkatársai a szervezetet, amely a november 7-8. között megrendezett SciComp2023 konferencián mutatkozott be, Budapesten.

"Azon dolgozunk, hogy segítsünk a kutatóknak, diákoknak és tanároknak abban, hogy jobban megértsék a tudományos számítások során használt kulcsfontosságú módszereket, és ösztönözzük az innovációt és a fejlődést az alap és az alkalmazott kutatások területén", mondta el Telcs András, a TSZI elnöke, a HUN-REN Wigner Fizikai Kutatóközpont Komputációs Tudományos Osztályának vezetője.

"A tudományos számításokat számos tudományterület alkalmazza, legyen szó mesterséges intelligenciáról, kémiáról, fizikáról, matematikáról, közgazdaságtanról, szociológiáról, adatbányászatról, kvantuminformatikáról, robotikáról, tőzsdei folyamatok elemzéséről, vagy akár biológiáról és agykutatásról. A tudományos számítás fokozatosan önálló tudományággá válik, a szakemberek pedig erre a tendenciára szerettek volna reagálni az Intézet megalapításával", hangsúlyozta Telcs András.

Gerd Altmann képe a Pixabay-en
Gerd Altmann képe a Pixabay-en

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink