hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

 

Már 4000 éve is próbálták meggyógyítani a rákot

Sokkal régebb óta harcolhat az ember a daganatos megbetegedések ellen, mint azt korábban gondolták – írja a hvg.huFrontiers in Medicine nyomán.

Régészeti leletek bizonyítják: az ókori egyiptomiak sebészeti úton próbálták meg eltávolítani a rákos elváltozásokat. Mindez azt jelenti, hogy már mint 4000 évvel ezelőttre vezethető vissza a rákgyógyítás ezen formája.

A korábbi kutatások során egyértelmű bizonyítékokat találtak arra vonatkozóan, hogy az ókori Egyiptomban az orvosok pontos leírást készítettek bizonyos daganatos megbetegedésekről, bár a betegség és az azokhoz tartozó hatékony kezelések világos megértése csak sokkal később jelent meg a történelmi feljegyzésekben.

Hogy jobban megértsék, miként álltak a rákhoz az ősi egyiptomiak, a Cambridge-i Egyetemen található koponyákat tanulmányoztak. A gyűjtemény 236-os darabja egy 30-as éveiben járó férfi koponyája és állkapocscsontja, akiről azt feltételezik, hogy valamikor i.e. 2687 és 2345 között élt. A másik koponya, az E270 minta egy 50 év feletti nőé volt, aki jóval később, valamikor i.e. 663 és 343 között élt.

A mikroszkópos vizsgálatok kimutatták, hogy mindkét koponyában szövetkárosodáshoz vezetett a daganatos megbetegedés. Különösen a 236-os mintán voltak ilyen jellegű sérülések, ami előrehaladott és minden bizonnyal áttétes rákot jeleznek – írja a hvg.hu.

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink