hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

 

Kulcsszerepet játszik az egészséges öregedésben egy immunreceptor fehérje

A Cell Reports folyóiratban megjelent cikkükben a University of Barcelona kutatói egy olyan fehérjét írtak le, amely a hosszú, egészséges öregedés egyik fontos biomarkere lehet.

A CD300f immunreceptorral kapcsolatosan állati modellszervezeteken végzett vizsgálatok során azt figyelték meg, hogy hiánya rövidebb várható élettartamhoz, az öregedéssel összefüggő kognitív hanyatláshoz és idő előtti öregedéshez vezetett, különösen a női egyedeken.

A vizsgált egérpopulációkban a protein hiányában kognitív deficit, a motoros koordináció romlása, tumorok és szervi károsodások (agy, máj, tüdő) léptek fel. A receptorfehérje a jövőben az öregedéssel kapcsolatos kutatások fontos biomarkere, vagy akár gyógyszercélpont is lehet.

A CD300f az immunrendszer, elsősorban a mikroglia sejtjeinek felszínén expresszálódik, elsősorban a metabolizmus és a gyulladásos folyamatok modulációjában tölt be fontos szerepet. A mostani vizsgálati eredmények azért számítanak jelentősnek, mert első ízben hozták összefüggésbe ezt a fehérjét a természetes öregedés folyamatával.

Forrás: Frances Evans et al, CD300f immune receptor contributes to healthy aging by regulating inflammaging, metabolism, and cognitive decline, Cell Reports (2023). DOI: 10.1016/j.celrep.2023.113269

Fotó: Tristan Le (pexels.com/hu-hu)
Fotó: Tristan Le (pexels.com/hu-hu)

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink