2024. április. 27., szombat - Zita.

Hatásos lehet depresszióban a mozgásterápia, de akaraterő kell hozzá

Az Amszterdam székhelyű Vrije Egyetem kutatói az Affective Disorders folyóiratban megjelent tanulmányukban egy olyan vizsgálatról számolnak be, amelyben az antidepresszánsok és a mozgásterápia (futás) hatásosságát hasonlították össze depressziós vagy szorongó betegek körében.

Összesen 141 beteget vizsgáltak 16 héten át, akik közül 45-en az antidepresszánsokat, 96-an pedig a futást (heti két-háromszor 45 perces szervezett foglalkozások) választották, mivel a betegek dönthették el, hogy melyik csoportba kerüljenek.

Az eredmények szerint mindkét csoportban a betegek 44%-ánál jelentkezett statisztikailag szignifikáns állapotjavulás, de két jelentős különbséget is megfigyeltek. Az első, hogy a futók között a depresszió/szorongás tüneteinek enyhülésén kívül a fizikai paraméterek (derékkörfogat, vérnyomás, testsúly, szívműködés) is jelentősen javultak. A második viszont, hogy a futók között lényegesen magasabb volt a lemorzsolódó betegek aránya (48%), míg a gyógyszeres kezelést csak a betegek 18%-a hagyta abba.

Forrás: Josine E. Verhoeven et al, Antidepressants or running therapy: Comparing effects on mental and physical health in patients with depression and anxiety disorders, Journal of Affective Disorders (2023). DOI: 10.1016/j.jad.2023.02.064

Evgenia képe a Pixabay-en
Evgenia képe a Pixabay-en

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!