Antioxidánsokból és más tápanyagokból álló kísérleti koktélt etettek egerekkel kanadai kutatók, amely jelentősen csökkentette náluk az öregedés tüneteit - ismertette csütörtökön a LiveScience című internetes tudományos portál az Experimental Biology and Medicine című szaklapban megjelent tanulmányt.
A McMaster Egyetem kutatói által összeállított koktélba C, D és E vitamin, acetil-szalicilsav (aszpirin), béta-karotin, folsav, fokhagyma, gyömbérgyökér, ginkgo biloba, ginzeng, zöldtea-kivonat, magnézium, melatonin, kálium, csukamájolaj, lenmagolaj és tucatnál több egyéb alkotórész került, és az egerek napi 70 mg-ot fogyasztottak belőle. A kutatók azt mondták, úgy állították össze a koktélt, hogy a benne levő anyagok gátolják az öregedés öt fontos, ismert mechanizmusát.
A koktéllal táplált egereknél drámaian csökkentek az öregedés egyes jelei, köztük a fizikai aktivitás csökkenése és a kognitív képességek romlása. Míg a koktélt nem kapó idős egerekben mintegy 50 százalékkal csökkent a fizikai aktivitás, a koktélt ívó egerekben nem tapasztaltak csökkenést. A kutatók szerint az lehet a magyarázat, hogy a tápanyagok javították a mitokondriumok, a sejtekben található energiatermelő sejtszervecskék aktivitását.
David Rollo kutatásvezető szerint az eredmény annak köszönhető, hogy nem egy-egy anyagot vizsgáltak egymástól elkülönítve, hanem számos tápanyag elegyét. Azt, hogy az egyes alkotóelemek mivel és milyen mértékben járultak hozzá a látványos „fiatalításhoz”, a kutatók sem tudják pontosan.
A The Lancet című orvosi folyóirat közzétették egy átfogó elemzés eredményeit, amely feltárja az első vércsoport egyedi jellemzőit, írja a Magyar Hírlap.