hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

A fejlődési dezorganizáció egyetlen ismert esete

Örök fiatalság

Az Öregedés és Fejlődés Mechanizmusai című szaklap beszámol egy 16 éves nő esetéről, aki nem öregszik: egész életére gyermeki testbe van zárva, és elméje is megmaradt egy csecsemő fejlettségi szintjén. A genetikusok, akik az amerikai lányt vizsgálják, abban bíznak, hogy megtalálják azt a DNS-területet, amely az öregedésért felelős, és kikapcsolásával esetleg lehetővé válik az örök fiatalság.

A Tampa-i Dél-Floridai Orvosegyetem kutatói, Richard Walker és csapata összehasonlítják a “tinédzser-baba” és három egészséges nővére, valamint a Humán Genom Adatbázisból vett standard minták DNS-ét, abban a reményben, hogy megtalálják azt a gént vagy géncsoportot, ami az öregedésért felelős (Mechanisms of Ageing and Development, DOI: 10.1016/j.mad.2009.02.003).

A 16 éves páciens életkora ellenére testi fejlettség szintjén egy 11 hónapos csecsemőhöz hasonlít, azonban nem egyszerűen megfagyott az időben – mint írja az esetről beszámoló Andy Coghlan a NewScientist-ben –, hanem a szervezete különböző részei különböző tempóban fejlődnek, nincsenek szinkronban egymással. Az agya csak egy újszülött fejlettségét éri el, a csontjai egy tíz évesével azonosak érettségben, bár méretre kicsik, és csövön át táplálják, mert a légző- és emésztőszervrendszere eltérő fejlettsége miatt nem tud biztonságosan nyelni.

Walker szerint ez a “fejlődési dezorganizáció” első ismert példája, és eddig nem találtak a lány genetikai anyagában semmilyen olyan eltérést, amely az ismert korai öregedéssel járó betegségekre – progeria, Werner-szindróma – utalna. Ha a kutatók bármilyen igéretes mutációt találnak, az azt hordozó gént szándékaik szerint egérbe ültetik, és megnézik annak hatását az öregedésre, illetve a fejlődési stádiumok időzítésére.

Kazai Anita

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink