hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

 

Felgyorsíthatja az agyi vérellátáson alapuló kutatásokat

Az agyi vérellátás modellezésére és orvosi műtétre is használható eszközt fejlesztettek amerikai kutatók, írja a GyártásTrend.

A texasi orvosi egyetem kutatói (UTSW) által kifejlesztett eszköz lehetővé teszi, hogy a kutatók pontosan szabályozzák az agy vérellátását – emberi szív segítsége nélkül. A berendezéssel jobban érthetővé válhat az agy vérellátása, és megmentheti a szívműtéteken átesett betegek életét is.

Az agy testünk irányítóközpontja. Vezérli az életben maradáshoz elengedhetetlen biológiai funkciókat, például a légzést és a szívverést, miközben a mozgás, a gondolkodás és az érzékelés képességét is biztosítja. Noha a tudósok nem tudnak választ adni arra a kérdésre, hogy mi a tudat, az agy kémiai és biológiai működéséről részletes információkkal rendelkeznek. Például tudják, hogy az agy vérellátás nélkül gyorsan leáll vagy a vér glükózszintjének változása hogyan befolyásolja az agy egészségét.

A texasi kutatók új berendezése az agyi vérellátáson alapuló kutatásokat gyorsíthatja fel, mert pontosabb és gyorsabb eredményekhez vezet, mint a korábbi kísérletek. Az eszköz a szívből származó vért egy külső szivattyúba irányítja át, ahol a benne lévő oxigén, tápanyagok és egyéb anyagok szintje szabályozható. Mielőtt a vért az agyba juttató artériába küldenék, a kutatók a hőmérsékletet, a vérnyomást és a térfogatot is meg tudják szabni. Noha a világban különböző oxigénes technológiát használó műszívek léteznek, a texasi tudósoké a műszívben lévő „koktél” miatt képvisel jelentős hozzáadott értéket. Illetve abban is, hogy képes a vér lüktető áramlását utánozni. A teszteléshez a kutatók két sertést altattak el, és rákötötték őket a gépre. Öt órán keresztül tanulmányozták az állatok agyát, és minimális vagy semmilyen változást nem tapasztaltak az agyi aktivitásban vagy funkcióban.

A kutatók reményei szerint az agy vérellátásának újszerű modellezése és szabályozása a jövőbeni agyi kutatásokban hasznosulhat igazán. Terveik szerint a cukorbetegség agyi vérellátási folyamataira szeretnének koncentrálni a közeljövőben, közli a lap.

Fotó: archív
Fotó: archív

(forrás: GyártásTrend)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink