hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

 

Ezért halálosabbak egyes daganatok a férfiak számára

Vannak bizonyos ráktípusok, amelyek válogatnak a nemek között: veszélyesebbek a férfiakra, mint a nőkre, írja a hvg.hu.

A bél- és a húgyhólyagdaganatok inkább szedik áldozataikat a férfiak, mint a nők köréből. Az okokat kutatta két tanulmány is. Az egyik megállapította, hogy a férfiak életkorának előrehaladtával bekövetkező Y-kromoszóma-vesztés növeli az agresszív húgyhólyagdaganat kockázatát, ugyanis – olvasható a Nature folyóiratban – lehetővé teheti, hogy az ilyen daganatok elbújjanak az immunrendszer elől. A másik kutatás pedig azt találta, hogy egy bizonyos Y-kromoszóma gén megnöveli az egerekben annak kockázatát, hogy egyes béldaganatok átterjedjenek a test más részeire.

Korábban gyakran okolták az életmódot (a férfiak gyakrabban dohányoznak és fogyasztanak alkoholt, mint a nők) azért, hogy egyes nem reproduktív rákfajták gyakoribbak és végzetesebbek az erősebbik nem körében, azonban az ausztráliai Sydney-i Geroge Globális Egészségügyi Intézet rákkutatója szerint (aki egyébként nem vett részt az említett kutatásokban) az életmódon túl genetikai összetevője is van e különbségnek, írja a lap.

A férfiakban gyakran előforduló Y-kromoszóma spontán elveszhet a sejtosztódás során. Ahogy öregszenek a férfiak, megnő bennük az Y-kromoszóma nélküli vérsejtek aránya. Az ilyen sejtek bősége pedig összefüggésbe hozható olyan állapotokkal, mint a szívbetegség, a neurodegeneratív állapotok és bizonyos rákos megbetegedések.

A teljes információt ITT olvashatja

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink