hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

 

Extra génekkel rendelkeztek az aggastyánok vírusai

Dán kutatók japán aggastyánokat vizsgálva megállapították, hogy a hosszú élet titkának kulcsa a belekben élő baktériumok támadására szakosodott vírusok védő hatása lehet, írja az Index.

A Koppenhágai Egyetem munkatársai 176, száz évnél idősebb japán aggastyánt vizsgáltak, hogy kiderítsék a hosszú élet titkát.

Nagyon érdekel minket, hogy mitől élnek egyes emberek nagyon sokáig. A korábbi kutatások megállapították, hogy a japánok bélbaktériumai olyan molekulákat termelnek, amelyek ellenállóvá teszik őket a patogén – vagyis betegséget okozó – mikroorganizmusokkal szemben. A beleik védettebbek a fertőzésekkel szemben, valószínűleg ennek köszönhetik, hogy tovább élnek, mint mások – magyarázta Joachim Johansen, a tanulmány egyik szerzője.

A beleink több milliárd vírust tartalmaznak, amelyek a baktériumokban és baktériumokból élnek, és cseppet sem érdeklik őket az emberi szervezet sejtjei. Mivel több száz féle baktérium él a beleinkben, nagyon sokféle vírus is található itt – magyarázta Simon Rasmussen professzor.

Baktériumokból és vírusokból álló jelentős biológiai sokszínűséget találtak a kutatók a száz évnél idősebbeknél, és fel is térképezték azt, összevetve a 18–60 évesek bélflórájával. A százévesek beleiben nagyobb sokszínűséget találtak, és látható volt, hogy a vírusok és baktériumok között egyfajta egyensúly alakult ki.

Megállapítottuk, hogy a baktériumokat megtámadó vírusok megerősíthetik a baktériumot. A japán százévesekben talált vírusok olyan extra génekkel rendelkeztek, amelyek erősítik a baktériumokat. Olyan specifikus molekulák termelődtek, amelyek stabilizálták a bélflórát, és gátolták a gyulladást – mutatott rá Johansen az Index szerint.

(forrás: Index)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink