hirdetés
2024. május. 09., csütörtök - Gergely.
hirdetés

 

Megtalálhatták a Parkinson-kór okozóját

A vízzel az emberi szervezetbe kerülő Desulfivibrio baktériumok egyes fajai váltják ki az idegsejteket elpusztító fehérjék túltermelődését, írja az Index.

A Helsinki Egyetem Per Saris professzor vezette kutatócsapata megállapította, hogy egy közönséges vízi baktérium okozhatja a Parkinson-kórt. A felfedezést kínai tudósok reprodukálták és igazolták.

A finn kutatók szerint a betegség okozói a Desulfovibrio nemzetségbe tartozó egyes baktériumfajok. A Desulfovibriók természetes vizekben és talajvízben élő szulfátredukáló baktériumok, amelyek kimutathatók voltak Parkinson-kórosok (és egészségesek) bélflórájában – minél súlyosabb volt a betegség, annál nagyobb számban.

Az eredmény jelentőségét az adja, hogy Parkinson-kór oka két évszázadon át minden kutatás ellenére ismeretlen volt. Az eredmények azt mutatják, hogy a Desulfovibrio baktériumok egyes fajai okozzák a Parkinson-kórt. A betegséget főként környezeti tényezők okozzák, vagyis Desulfovibrio baktériumokkal való fertőződés. Az esetek csak csekély, durván 10 százalékát okozzák gének – mutatott rá Per Saris professzor az Index szerint.

(forrás: Index)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink