hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

 

„Emberszerűbbé” alakítják az állati szerveket

A sikeres xenotranszplantáció érdekében el kell érni, hogy az emberi szervezet ne kezelje idegenként az állattól érkező szervet, írja a hvg.hu.

A Miromatrix nevű amerikai cég úgy igyekszik átalakítani a sertés máját, hogy azt emberinek érezze a szervezet, ha beültetik – írja a hvg.hu.

A tudósok régóta a transzplantáció jövőjén dolgoznak – vagyis azon, hogy a sertések szerveit emberekbe ültessék be. Ez egyfelől jelentős mértékben csökkentené a donorhiányt, másfelől pedig esélyt adna azon emberek számára is, akik épp emiatt nem jutnak időben új szervhez.

Az elmúlt év ebből a szempontból áttörés volt, ugyanis három emberbe is sertésszívet ültettek be a szakemberek. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy a metódus már működik, az előzetes jelek azonban biztatóak.

A kutatók nemcsak a sertésszív, a máj kapcsán is azon dolgoznak, hogy azt emberekbe lehessen transzplantálni. Ehhez először „emberszerűbbé” kell alakítani a szervet, és úgy tűnik, az amerikai Miromatrix nevű cég jó úton halad, hogy ez sikerüljön – számolt be róla az ABC News.

Jeff Ross, a cég vezetője szerint a cél, hogy az emberi szervezet ne kezelje idegenként az állattól érkező szervet. A Miromatrix abban bízik, hogy idén meg is történhet az első emberkísérlet, így kiderülhet, mennyire jártak sikerrel a szakemberek.

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink