2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Kitekintő

Ausztráliában engedélyezik állati sejtek átültetését emberbe

Öt éven át tilos volt állatból emberbe szervet-szövetet-sejteket átültetni Ausztráliában, azonban év végétől ismét lehetséges lesz – így döntött az Országos Egészségügyi és Orvoskutatási Tanács.
2004-ben azért tiltották meg a xenotranszplantációt, mert attól tartottak, hogy az átültetéskor álati vírusok, főleg sertésekben élő vírusok kerülhetnek az emberi szervezetbe, azonban mostanra ez a kockázat már nagyon kicsi, feltéve, ha megfelelően ellenőrzik a transzplantációt – indokolta a Tanács a szabály megváltoztatását.
 
Ezzel Ausztrália is csatlakozott ahhoz a 14 országhoz – köztük Japánhoz, Új-Zélandhoz és az Egyesült Államokhoz –. amelyekben engedélyezik a xenotranszplantációt. Az Egészségügyi Világszervezet arra szólított fel minden országot. hogy a xenotranszplantáció engedélyezése esetén szabályozza annak feltételeit és alkalmazását, és gondosan ellenőrizze azt.
 
Az egyik ausztráliai biotechnológiai cég, a Living Cell Technologies Ltd. – amely már most is végez Új-Zélandban xenotranszplantációt – úgy nyilatkozott a Reuters-nek, hogy a döntés fontos új lehetőségeket ad nemcsak cégüknek, hanem a tágabb orvosi közösségnek és az életveszélyes betegségekben szenvedő embereknek is. Nemrég arról számolt be a cég, hogy egy 1-es típusú diabeteszes betegben 30 százalékkal lehetett csökkenteni a beadott inzulin mennyiségét, miután sertésből származó inzulintermelő sejteket ültettek át belé. Azt remélik, hogy 2011-re általánossá válhat az 1-es típusú diabétesz ilyetén kezelése.
 
Dr. Weisz Júlia, medicalonline

cimkék

hirdetés

Könyveink